Van der Laan: ‘Demonstratie Zoabi controleren’

3-voor12 (dv)

In de Amsterdamse gemeenteraad zijn woensdag vragen gesteld over de ‘alternatieve’ Kristallnachtherdenking, die op 8 november in Amsterdam georganiseerd wordt door het Platform Stop Racisme en Uitsluiting. Ook andere, voornamelijk linkse, actiegroepen doen hieraan mee. Volgens D66-fractievoorzitter Jan Paternotte is de komst van het Arabisch-Israëlische parlementslid Haneen Zoabi naar de bijeenkomst discutabel. “Amsterdam is de stad waar iedereen de ruimte heeft om dat te zeggen, maar dit leidt ook tot boosheid bij groepen in de stad”, aldus Paternotte. Er zijn tegendemonstraties op komst.

Hij wilde weten wat burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) gaat doen om de situatie in de hand te houden. “Inhoudelijk geven wij als gemeente geen oordeel over deze demonstratie. Wij waarborgen de vrijheid van demonstratie en kijken naar de wet. Er worden wel maatregelen getroffen om deze bijeenkomst waardig en vredig te laten verlopen”, aldus de burgemeester. De demonstratie zal ter plekke in de gaten gehouden worden. Bij strafbare uitingen wordt ‘zo mogelijk direct en zichtbaar opgetreden’. “Via mijn ambtenaren is er overleg met de organisatie van deze herdenking.” Hij benadrukte dat er ook een herdenking is van de Joodse gemeenschap, op 9 november in de Snoge.

Zoabi is een Arabisch-Israëlische die voor de Balad-partij in het Israëlische parlement, de Knesset, zit. Ze heeft kritiek op het beleid van de regering en is bereid om die ook in het buitenland te uiten. Het Centraal Joods Overleg (CJO) is kritisch over haar komst naar Amsterdam. “De Kristallnacht wordt misbruikt om Israël zwart te maken en te haten,” zegt CJO-voorzitter Ron van der Wieken eerder in Het Parool. Volgens Maarten Jan Hijmans van het Platform Stop Racisme en Uitsluiting, die de demonstratie elk jaar organiseert, is ‘het gewoon tijd om aandacht te besteden aan de Palestijnen’.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Van der Laan: ‘Demonstratie Zoabi controleren’