Nieuwe Stolpersteine in Gouda op komst

Het project voor het leggen van Stolpersteine in Gouda gaat ook in 2016 door. Dit hebben de initiatiefnemers, waaronder de Stichting Joods Metaheerhuisje Gouda, bekend gemaakt. Op 26 februari volgend jaar komt de Duitse kunstenaar en bedenker van de struikelsteentjes, Gunter Demnig, wederom naar Gouda om zeker elf koperen steentjes te plaatsen.

Eerder kwam de Duitser al op verschillende momenten naar Gouda om de stenen te leggen. Met de tien nieuwe stenen van aankomende februari erbij, komt de teller op 209 stenen te staan. In totaal moeten alle 327 vermoorde Joodse Gouwenaren een Stoplerstein krijgen, zo is het plan. De gemeente Gouda werkt actief mee aan de uitvoering van het project, dat al enige jaren loopt.

Op 26 februari komen er vijf steentjes bij aan de Hoge Gouwe 99, voor een gezin dat tijdens de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd en omgebracht is. Onder de Boompjes komen er ook twee, voor de woning aan Van Bergen IJzendoornpark 3a wordt één steentje geplaatst. Verder zullen er aan de Van Swietenstraat 3 twee steentjes ter nagedachtenis geplaatst worden. Op dit adres woonde Jetje Carla Mogendorff. Zij werd op 23-jarige leeftijd vermoord in Midden-Europa.

Leerlingen van het Wellant College zullen opnieuw de stoepen op deze vier nieuwe plaatsen klaarmaken. In het totaal liggen nu al 198 betonnen blokjes met messing bovenlaag op 45 plekken verspreid over Gouda. Op Xplregouda.nl staat een 2,5 kilometer lange route met informatie en foto’s, die initiatiefneemster Soesja Citroen heeft gemaakt langs de vijftien plekken met Stolpersteine in het centrum.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Nieuwe Stolpersteine in Gouda op komst