‘Democratie & Media betaalt omstreden herdenking’

De veel besproken Kristallnachtherdenking van het Platform Stop Racisme en Uitsluiting wordt mogelijk gefinancierd door de Stichting Democratie en Media. Dit stelt journalist Carel Brendel op zijn blog. Op de Facebook-pagina van het evenement stuitte hij op de volgende mededeling: ‘De herdenking wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting Democratie en Media en Actiefonds X – Y’.

Het actiefonds X – Y staat bekend om haar sympathieën voor clubs zoals het Platform Stop Racisme en Uitsluiting. De Stichting Democratie en Media (SDM) staat echter iets anders voor. Deze organisatie is ervoor om journalistieke en andere media-projecten te financieren, zodat deze kunnen bestaan. SDM doet aan ‘investeren in onafhankelijke, kritische media en in een sterke, integere, democratische rechtsstaat’. Het grootste deel van het SDM-vermogen is geïnvesteerd in De Persgroep Nederland (waaronder de De Volkskrant en Trouw vallen) en MediaHuis Nederland (hierbij horen NRC-Handelsblad en nrc.next).

Brendel heeft SDM een mail gestuurd met de vraag of het klopt dat ze de omstreden Kristallnachtherdenking van 8 november bekostigen. En zo ja, waarom ze dit doen. Lees hier de mail op zijn blog. SDM zegt binnen twee dagen met een reactie te komen. De bijeenkomst is niet onomstreden, omdat het Arabisch-Israëlische parlementslid Haneen Zoabi komt spreken. Ze heeft kritiek op het beleid van de Israëlische regering en is bereid om die ook in het buitenland te uiten. Het Centraal Joods Overleg (CJO) is kritisch over haar komst. “De Kristallnacht wordt misbruikt om Israël zwart te maken en te haten,” zegt CJO-voorzitter Ron van der Wieken eerder in Het Parool. Volgens Maarten Jan Hijmans van het Platform Stop Racisme en Uitsluiting, die de demonstratie elk jaar organiseert, is ‘het gewoon tijd om aandacht te besteden aan de Palestijnen’.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » ‘Democratie & Media betaalt omstreden herdenking’