Nationale Holocaust-herdenking in coronastijl

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

In Amsterdam is de jaarlijkse Nationale Holocaust-herdenking gehouden. Vanwege de coronacrisis gebeurde dat in een klein, select gezelschap. Onder meer demissionair premier Mark Rutte (VVD) en burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) van Amsterdam waren aanwezig. Ook voorzitter Jacques Grishaver van het Nederlands Auschwitz Comité (NAC) hield een toespraak, waarin hij stil stond bij de anti-Joodse complottheorieën in de anti-coronamaatregelen-beweging. Als vanouds vond de plechtigheid plaats bij het Nooit Meer Auschwitz Monument in het Wertheimpark. Die kondigde zondag aan dat het Namenmonument voor de slachtoffers van de Sjoa in september open gaat.

Complotdenkers
“Hoe langer het is geleden, hoe meer de grootste misdaad die de wereld gekend heeft op de achtergrond raakt. Je ziet dat bijvoorbeeld aan het gemak waarmee gebeurtenissen van vandaag de dag gelijk worden gesteld aan de misdaad van toen,” aldus Grishaver in zijn toespraak. “Wij zijn rijk en gezegend dat we leven in een democratisch land. Het doet mij werkelijk pijn dat bij protesten tegen de coronamaatregelen mensen rondlopen met een gele ster op hun borst, dat vrije boeren zich vergelijken met het lot van de Joden tijdens de Holocaust.” Grishaver: “Wat voor zin heeft al onze educatie, ons herdenken, als je tijdens de recente rellen op straat gewoon weer ‘kankerjoden’ hoort schreeuwen? En als de nu rondwarende complottheorieën blijken te stoelen op aloude Jodenhaat en antisemitische verzinsels?”

Andere sprekers
Naast Grishaver hielden ook Halsema en Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) hielden een toespraak, Onder meer het echtpaar Max en Fia Arpels (beiden 84 jaar oud) leggen een krans. Zij overleefden samen de oorlog. Ook Rudie Cortissos, overlevende Noah Knijff en drie schoolkinderen van de Joodse basisschool Rosj Pina in Amsterdam hielden een rede of droegen voor. Rabbijn Menno ten Brink van de Liberaal Joodse Gemeente (LJG) Amsterdam sprak de gebeden Kaddisj en Yizkor uit. Ook vertegenwoordigers van het Joods Politienetwerk waren aanwezig en legden bloemen. Vooraf had het NAC de mensen opgeroepen om ‘alsjeblief NIET’ naar het Wertheimpark te komen. Daar was alom gehoor aan gegeven. Op zondagavond komt de NOS met een terugblik op de herdenking in het Wertheimpark. Die is te zien om half acht op NPO2.

Namenwand in september klaar
Het NAC maakte op zondag bekend dat het Holocaust Namenmonument Nederland, alias de Namenwand, in september zal worden geopend. Momenteel wordt er nog gebouwd aan het gedenkteken op het Weesperplantsoen in Amsterdam. Het is bedoeld voor de ruim 102.000 in de Tweede Wereldoorlog vermoorde Nederlandse Joden, Sinti en Roma die geen graf hebben gekregen. Tegen de namenwand voerden omwonenden en anderen een bezwaarprocedure. De Raad van State oordeelde uiteindelijk dat het monument er definitief mag komen. In september werd de eerste steen gelegd door een voormalig klasgenootje van Anne Frank.

Lees ook:
Raad van State: vergunning Namenmonument is in orde, bouw kan definitief doorgaan

De vergunning van de gemeente Amsterdam voor de aanleg van de Namenwand is volgens de Raad van State in orde. Daarmee mag de bouw doorgaan. Daarmee is een definitief einde gekomen aan jarenlange juridische strijd. Initiatiefnemer Jacques Grishaver is euforisch. “Ik voel me fantastisch en was echt geëmotioneerd. We zijn er vanaf.”

Categorie:

Home » Nieuws » Nationale Holocaust-herdenking in coronastijl