Naziportretten niet geveild na protest CIDI

Tentoonstelling Entartete Kunst
(dv)

Het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) heeft met succes het Twents Veilinghuis verzocht de veiling van drie naziportretten geen doorgang te laten vinden. De portretten, één van Adolf Hitler en twee van Heinrich Himmler, zijn gemaakt door Wolfgang Willrich. Het CIDI had het veilinghuis laten weten deze veiling ‘stuitend en smakeloos’ te vinden. Naar aanleiding van de geschokte reacties heeft het veilinghuis besloten af te zien van het veilen van de portretten.

De schilder van de portretten, Wolfgang Willrich, was een fanatiek aanhanger van het nationaalsocialisme en lid van de SS. Zijn schilderwerk is doordrenkt van de nationaalsocialistische ideologie: naast portretten van Himmler en Hitler is Willrich vooral berucht om zijn verheerlijkende schilderijen van ‘arische’ families en ‘heldenportretten’ van SS-soldaten. Willrich speelde een belangrijke rol in de totstandkoming van de tentoonstelling ‘Entartete Kunst’, waarin de moderne kunst gedemoniseerd en het publiek rijp werd gemaakt voor de zuivering van moderne kunst uit Duitse musea. Willrich publiceerde het pamflet ‘Die Säuberung des Kunsttempels. Eine kunstpolitische Kampfschrift zur Gesundung deutscher Kunst im Geiste nordischer Art’. Dit was één van de aanleidingen om het werk van Joodse kunstenaars te verwijderen uit musea en galerieën.

Willrich was een overtuigde nazi-ideoloog, die zich actief inzette voor de antisemitische rassentheorieën van het Derde Rijk. De portretten van Hitler en Himmler die zouden worden geveild zijn geschilderd uit pure bewondering voor deze figuren.

CIDI-directeur Hanna Luden: “Ik heb het veilinghuis verzocht de aanbieding van deze portretten in te trekken. Een veilinghuis zou hiervan niet moeten profiteren. Niet alleen hebben de afgebeelde personen de mensheid onvoorstelbaar veel leed berokkend, ook de schilder zelf was een fanatieke nazi-ideoloog. Het veilen is in strijd met elk fatsoen en de menselijke waardigheid.”

Naast de portretten van Willrich vond Jonet in de online catalogus van het Twents veilinghuis ook schetsen van de Oostenrijkse kunstenaar Hans Liska, die tussen 1933 en 1944 ‘kunst’ maakte voor de SS, die onder andere in het propagandatijdschrift Signal werd gepubliceerd. Tevens wordt een beeldje van Hitler aangeboden.

Laurens ten Vergert, woordvoerder namens het veilinghuis, houdt vol dat het om kunst gaat. Hij vergelijkt de portretten met ‘De Egyptenaren, de Romeinen, de kruistochten, slavernij, Napoleon, Stalin’. Allemaal erg, aldus het veilinghuis, maar het ‘behoort tot het erfgoed van de mensheid’.

Categorie:

Home » Nieuws » Naziportretten niet geveild na protest CIDI