Nederland koopt Israëlische raketten voor marine

Barak-raketten (beeld: IAI)

Defensie breidt de krijgsmacht uit. Niet alleen met tanks, maar ook met meer marineschepen. In opdracht van het kabinet gaat Damen Shipyards twee fregatten bouwen die zullen worden uitgerust met systemen uit Israël. Het gaat om de ‘slimme’ Barak-raketten en langeafstand Harop-munitie van Israel Aerospace Industries (IAI). Dat meldt staatssecretaris Gijs Tuinman (BBB) van Defensie aan de de Tweede Kamer. De krijgsmacht moet uitbreiden.

Het kabinet kiest voor twee schepen met weinig bemanning die de volledig bemande Nederlandse fregatten kunnen helpen. Dit zijn Luchtverdedigings- en Commandofregatten (LC-fregatten). Naast het raken van doelen in de lucht en het controleren van de Noordzee op het water, kunnen de schepen ingezet worden om doelen op land te bestoken. Mogelijk blijft het niet bij de twee bestelde fregatten en worden het er meer, aldus ambtenaren tegen de vaksite Marine.nl.

Geen Amerikaanse raket

In zijn brief aan de Tweede Kamer is Tuinman duidelijk over zijn missie: de krijgsmacht up-do-date krijgen zodat Nederland en de NAVO zich kan verdedigen. Daarom moet worden uitgebreid en daar horen deze twee fregatten bij. Om zo effectief mogelijk te zijn, bestelt Nederland een aantal hoog geavanceerde raketten bij Israel Aerospace Industries (IAI). Deze worden op de nog te bouwen schepen van Damen Shipyards geplaatst. Hiermee wordt afscheid genomen van de huidige Amerikaanse SM2-raket.

De beste

Op de defensiemarkt zijn momenteel drie typen luchtdoelraketten verkrijgbaar met vergelijkbare capaciteiten als SM-2, die tevens geschikt zijn voor het Nederlandse radar- en vuurleidingssysteem, schrijft Tuinman. ‘Eén raket is van Europese makelij en twee zijn afkomstig uit Israël. De benodigde versie van de Europese raket (Aster van MBDA France) kan niet vanuit een container worden afgevuurd en de Israëlische Stunner-raket van Rafael voldoet niet geheel aan de Nederlandse eisen. De derde raket, de Barak-ER van IAI, is de enige die wel aan de
gestelde eisen voldoet’.

Langeafstand

Niet alleen de Barak-raketten komen van IAI, maar ook zal Nederland er langeafstand precisiemunitie kopen. Tuinman in zijn Kamerbrief: ‘Het Harop-systeem van IAI is het enige op de markt beschikbare wapensysteem dat voldoende is ontwikkeld en qua bereik voldoet aan de Nederlandse eisen. De containers met het Harop-systeem zijn mogelijk ook te plaatsen op het dek van de nieuwe Amfibische Transportschepen. Dit wordt later bezien’.

Eén fabrikant

Omdat het gaat om onbemande marineschepen moet alles elektronisch en digitaal worden aangestuurd. In jargon wordt gesproken van ondersteunende apparatuur voor elektronische oorlogvoering (EOV). Het systeem daarvoor wordt eveneens geleverd door IAI. ‘De verwerving van de raketten, de precisiemunitie en de EOV-apparatuur bij één fabrikant vereenvoudigt de integratiewerkzaamheden’, schrijft staatssecretaris Tuinman aan de Tweede Kamer.

Personeel nodig

De nieuw te bouwen fregatten zullen uitgerust zijn met de modernste digitale technieken, maar zullen niet volledig onbemand zijn. Tuinman: ‘Voor de bemanning van deze nieuwe schepen en hun bewapening en apparatuur heeft de Koninklijke Marine extra personeel nodig. Het betreft in totaal 28 mensen. De basisbemanning van een ondersteuningsvaartuig bestaat uit minimaal acht personen, dus minimaal zestien personen voor twee schepen’.

Tuinmans missie

Onlangs maakte het kabinet Schoof bekend miljarden extra te investeren in het uitbreiden en moderniseren van de krijgsmacht. Dat is nodig om de twee procentnorm van de NAVO te halen en om Nederland en Europa te kunnen verdedigen voor aanvallen van buitenaf. Door de oorlog van Rusland in Oekraïne is de dreiging zichtbaar toegenomen. Gijs Tuinman is aangesteld om als staatssecretaris materieel te kopen en personeel te werven. Hij is praktisch verantwoordelijk voor het uitbreidingsproject.

Beeld: IAI

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Nederland koopt Israëlische raketten voor marine