Nederland stemde niet omdat VN-resolutie recht op zelfverdediging negeerde

wikipedia

Tijdens de algemene vergadering van de VN heeft Nederland zich onthouden van zijn stem over een resolutie voor een humanitair staakt-het-vuren in Gaza. Hierover ontstonden meteen veel vraagtekens en kwam ook kritiek, vooral van links-progressieve partijen. Demissionair premier Mark Rutte (VVD) legt uit waarom Nederland niet meestemde.

Onmiddelijk

Het voorstel riep op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren van de gevechten in de Gazastrook, zodat humanitaire hulp meteen naar binnen kan. Te denken valt aan voedsel, water, medicijnen en brandstof. Nederland was een van de 45 landen die zich van stemming onthielden. Het voorstel van Jordanië voor een werd echter aangenomen met 120 stemmen voor en veertien tegen.

‘Hamas moet weg’

“Wij hebben ons onthouden omdat er heel veel goede dingen in die resolutie zaten, maar die vroegen ook eigenlijk om een staakt-het-vuren, meer of minder. En dat betekent dat Israël niet het recht heeft zich te verdedigen,” legde Rutte op zaterdag uit. Hij herhaalde dat als Israël er niet voor zorgt dat Hamas verdwijnt, dat het einde van het land betekent. “Israël moet die dreiging wegnemen.”

Links kritisch

Zodra op vrijdagavond bekend werd dat Nederland zich had onthouden van stem, kwam er kritiek uit links-progressieve hoek. SP-voorvrouw Lilian Marijnissen verweet het kabinet ‘lafheid’ en GroenLinks-PvdA-kopstuk Jesse Klaver vroeg om verantwoording. D66-Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma gaat vragen stellen over de onthouding en vindt het ‘beschamend’.

België voor

Anderen, onder wie PVV-voorman Geert Wilders, vinden juist dat Nederland tegen de motie had moeten stemmen. Onder meer de Verenigde Staten, Australië, Guatemala, Paraguay, Papoea Nieuw Guinea, maar ook Midden-Europese landen zoals Hongarije, Tsjechië, Oostenrijk en Kroatië stemden tegen de resolutie. Onder meer België, Spanje, Portugal en Frankrijk stemden voor.

Categorie:

Home » Nieuws » Nederland stemde niet omdat VN-resolutie recht op zelfverdediging negeerde