Nederland toch niet naar Durban VI

Kaag, wikipedia commons

Nederland zal niet deelnemen aan de VN-conferentie Durban VI, die in september gehouden wordt. Op de vierde editie van deze antiracisme-conferentie zal Israël wederom de kop van jut worden, zo is de verwachting. Onlangs stuurde het CIDI een brandbrief naar demissionair minister Sigrid Kaag (D66) van Buitenlandse Zaken over de komende bijeenkomst. Daarin verzocht directrice Hanna Luden de minister om niet te gaan, hetgeen nu is besloten. Ook andere landen doen niet mee aan Durban IV.

In 2001 was de eerste Durban-conferentie in de gelijknamige Zuid-Afrikaanse stad. Toentertijd was Israël al het mikpunt. Het land werd onder meer beschuldigd van racisme en apartheid. In de twee daaropvolgende bijeenkomsten, Durban II en Durban III, was het niet veel anders. Redenen genoeg voor Luden om in de pen te klimmen en de minister te verzoeken niet naar de aankomende editie te gaan. ‘Een heldere aankondiging van afwezigheid bij Durban IV zal een krachtig signaal zijn dat Nederland werkelijk afstand neemt van de rabiate Israël-obsessie bij de VN en tevens antisemitisme en haat binnen de gremia van de Verenigde Naties niet duldt’, schreef Luden.

In navolging daarvan stelden ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers en SGP-leider Kees van der Staaij schriftelijke Kamervragen aan demissionair minister Kaag van Buitenlandse Zaken. Ze wilden weten wat zij vindt van de conferentie en het antisemitische gehalte ervan. In antwoord op de vragen schrijft Kaag: ‘Nederland is niet voornemens om deel te nemen aan de Durban IV-bijeenkomst, gelet op de historische belasting van het Durban-proces, het risico op herhaling van misbruik van dit platform voor antisemitische uitingen en de disproportionele en eenzijdige aandacht voor Israël zoals weergegeven in de oorspronkelijke Durban-verklaring.‘

Nederland vindt ook de eenzijdige focus op Israël binnen de Verenigde Naties verkeerd en onwenselijk. Den Haag probeert het tij te keren door anderen daar binnen VN-verband op te wijzen. Wel vindt Kaag dat er kritiek moet kunnen zijn op het handelen van alle partijen in het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Naast Nederland zijn in september Amerika, Groot-Brittannië, Canada, Australië en Hongarije afwezig. Het is onduidelijk of andere landen ook zullen afhaken. Mogelijk volgen Oostenrijk, Denemarken, Griekenland en Cyprus nog, allemaal EU-landen die in de afgelopen jaren de banden met Israël hebben aangehaald.

Lees ook:
CIDI in open brief tegen Kaag: ‘Ga niet naar Durban IV!
Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) heeft demissionair minister Sigrid Kaag (D66) van Buitenlandse Zaken opgeroepen om niet af te reizen naar de twintigste verjaardag van de Durban-conferentie in Zuid-Afrika. In 2001 was dit een VN-conferentie tegen racisme, maar anders dan de titel deed geloven was de bijeenkomst een podium voor intolerantie, antisemitisme en onterechte verwijten tegen Israël, aldus de organisatie.

Categorie:

Home » Nieuws » Nederland toch niet naar Durban VI