Nederland wil vrede stichten tussen Israël en Palestijnen

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken wil een herstart bewerkstelligen van de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen. “De noodzaak van een oplossing is van groot belang”, zei Koenders in het Radio 1 Journaal. Hij wil met Europese en Arabische landen kijken naar mogelijkheden om opnieuw gesprekken tussen beide kemphanen te laten plaatsvinden. Ook heeft hij de Israeli’s en Palestijnen een scanner cadeau gegeven.

Vrede stichten
Koenders is deze week in Israël en de Palestijnse gebieden. Dinsdag had hij een ontmoeting met premier Benjamin Netanyahu en met de Palestijnse president Mamoed Abbas. Vandaag bezoekt hij de Gazastrook, waar Hamas de scepter zwaait. “Iedereen realiseert zich, vooral de Palestijnen die een eigen staat willen en de Israëliërs die een veilige grens willen, dat een oplossing essentieel is voor de vrede in de wereld”, aldus de Nederlander. Volgens hem zijn er, ondanks de gevaarlijke situatie in het Midden-Oosten, mogelijkheden om te onderhandelen tussen de partijen. Vrede stichten is volgens Koenders mogelijk.

Tweestatenoplossing
De PvdA’er benadrukt dat Nederland voor een tweestatenoplossing blijft staan. Hij wil testen of het haalbaar is. Zo moet Israël haar nederzettingen in de Palestijnse gebieden opgeven en moeten de twee Palestijnse bewegingen Fatah en Hamas worden herenigd. “Maar allereerst is het van belang dat de partijen weer gaan praten en dat de gesprekken serieus zijn.” Het is echter de vraag of de Palestijnen zich kunnen verenigen en zo ja, of Hamas de staat Israel zal herkennen. Vooralsnog is dat niet zo en wil de terreurorganisatie Israël van de kaart vegen.

Scanner cadeau
Voor de Israeli’s en de Palestijnen had Koenders een cadeautje meegenomen: een nieuwe scanner die vrachtwagens van en naar de Gazastrook kan doorlichten. Eerder gaf Nederland al zo’n scanbox cadeau om de handel tussen Israël en de strook te bevorderen. Vanwege het succes daarvan kwam Koenders met een extra scanner op de proppen. Israel heeft officieel geen contacten met het Hamas-regime in Gaza, maar heeft wel contact met de mensen van Fatah, die aan de grens met Gaza staan. Via hen kunnen vrachtwagens met goederen de strook in en uit [dv].

Categorie:

Home » Nieuws » Nederland wil vrede stichten tussen Israël en Palestijnen