Ereplek voor Rabin en Peres in Museumpark Orientalis

MijnGelderland

In Museumpark Orientalis komt een Nobelpad voor de Vrede. Het weggetje vormt een wandeling langs prominente wereldburgers, die ooit de Nobelprijs voor de Vrede pakten. ‘Tijdens de wandeling zijn citaten te lezen van onder andere Martin Luther King, Andrei Sacharov, Desmond Tutu en Tobias Asser (de enige Nederlander die de prijs kreeg)’, zo luidt het in een persbericht. Ook de Israëlische Nobelprijswinnaars Itzhak Rabin en Shimon Peres krijgen een eigen plek langs het pad.

Het museum wil met het nieuwe pad laten zien wie er in de geschiedenis hebben bijgedragen aan de vrede. Tegelijk wil Orientalis mensen aanzetten om hierover na te denken. De selectie van de Nobelprijswinnaars is gemaakt op basis van adviezen van adjunct-hoofdredacteur Pieter Klok van de Volkskrant, schrijver Qader Shafiq en senior-verslaggever Jacqueline van Ginneken van de lokale krant De Gelderlander.

In Museumpark Orientalis in de Heilig Land Stichting – nabij Nijmegen – komt de wereld van de begintijd van het Jodendom, het christendom en de islam tot leven. In het dertig hectare grote Rijksmonument staan beleving, architectuur en natuur centraal. Al enige jaren kampt het park met teruglopende bezoekersaantallen. Twee jaar geleden kreeg Orientalis nog een geldinjectie van de provincie Gelderland. Momenteel wordt geprobeerd om de weg naar boven terug te vinden. De komst van het vredespad is daar een onderdeel van.

Op zondag 19 juli opent Johan Willemstein, de Marsleider van de Nijmeegse Vierdaagse het Nobelpad voor de Vrede. De opening krijgt een optreden van de uit Syrië afkomstige zangeres Shaza Hayek, die in haar geboorteland voor uitverkochte zalen speelde. Door de burgeroorlog in Syrië kan ze niet meer terug naar haar moederland.

Categorie: |

Home » Ereplek voor Rabin en Peres in Museumpark Orientalis