Joods massagraf in Litouwen gevonden

Joden in Siailiai moesten in 1941 hun eigen graf graven en werden daarna ter plekke doodgeschoten (beeld: Pinterest)

De regering van Litouwen wil een Joods massagraf uit de Tweede Wereldoorlog verplaatsen. De vermoorde Joden liggen in de plaats Siauliai in het noorden, waar momenteel gewerkt wordt aan een weg. Deze plaats staat ook bekend om de Heuvel van Kruizen. Het graf is vorige week tijdens graafwerkzaamheden ontdekt. Sindsdien vragen veel Litouwers zich af wat ermee te doen. Snel verplaatsen, zo meent de regering in Vilnius. Toch gaat dat niet zomaar.

Opperrabbijn Chaim Burshtein weet wel wat er met het massagraf moet gebeuren. ‘Stop alstublieft met alle verstoringen en met het verplaatsen van deze menselijke rechten’, schrijft hij in een boodschap aan de regering in Vilnius. Volgens Burshtein worden de menselijke resten ‘beledigd’ als ze verplaatst worden. Naar schatting van de rabbijn liggen er honderden slachtoffers van de Sjoa in het massagraf begraven. Volgens de Joodse wetten – halacha – mogen graven niet verstoord worden, tenzij er een grondige reden is, waaruit blijkt dat de graven gevaar lopen.

Hoewel er in Siauliai al resten te zien zijn, is er nog geen begin gemaakt aan het verplaatsen ervan. Wel is er al een besluit over genomen om ze weg te halen en om er onderzoek naar te laten doen, zo meldt archeoloog Audrone Sapaite. Zij is verantwoordelijk voor het onderzoek, dat de overheid heeft ingezet. Volgens haar zijn er al veertig lichamen ontdekt, maar liggen er nog zeker een kleine zevenhonderd onder de grond. De Litouwers gaan daar van uit, omdat er in de Tweede Wereldoorlog zoveel Joden in dit gebied zijn omgebracht. Voor de oorlog woonden er circa 6.600 Joden in Siauliai [dv].

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse wereld » Joods massagraf in Litouwen gevonden