‘Koenders moet verzoenings projecten bezoeken’

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) roept minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken op om deze week tijdens zijn reis naar Israël ook verzoeningsprojecten tussen Israëliërs en Palestijnen te bezoeken. De Kamer nam in november een voorstel van Voordewind aan om 1 miljoen euro vrij te maken voor dergelijke projecten. “Voor Koenders is dit een uitgelezen kans om te bekijken hoe met dat geld kan worden gewerkt aan verzoening tussen de bevolkingsgroepen”, aldus het Kamerlid.

In de komende dagen zal Koenders onder meer Jeruzalem, Tel Aviv, de West Bank en Gazastrook bezoeken. Om het laatste gebied is veel te doen, omdat terreurorganisatie Hamas hier de scepter zwaait. Toch zal Koenders Gaza aandoen. De ChristenUnie zegt in haar persbericht niets over het bezoek aan de strook, die voor critici als omstreden wordt gezien. “Het labelen van Israëlische producten uit de Westelijke Jordaanoever, zoals het kabinet wil, brengt de vrede niet dichterbij. Maar projecten die werken aan vrede van onderop lijken effectief in het dichten van kloven”, aldus Voordewind. Nu de onderhandelingen op politiek niveau in het slop zitten, is het bouwen aan vrede van onderop het enige alternatief. “Laat Koenders tijdens zijn reis zich vooral hierop richten.”

Zelf op reis
Voordewind reisde de afgelopen week zelf door Israël om tien verzoeningsprojecten te bezoeken. Hij ging onder meer in gesprek met leden van Combatants for Peace. Die organisatie is opgezet door oud-strijders van zowel Israëlische als Palestijnse kant. Het doel is om contact met elkaar te zoeken en begrip te kweken. Inmiddels zijn 150 ex-strijders van beide zijden betrokken bij de organisatie. Zij roepen op om het gebruik van geweld tegen elkaar te stoppen.

Ook ging Voordewind naar de Hand in Hand School, die op de grens tussen het Israëlische en Arabische gedeelte van Jeruzalem ligt. Daar volgen zeshonderd Arabische, Palestijnse en Joodse leerlingen de voorschool (peuterspeelzaal), basisschool en middelbare school. Iedere klas krijgt tweetalig onderwijs en heeft twee docenten: een Joodse en een Arabische. Verder bezocht Voordewind verzoeningsprojecten van Tass Saada, voormalige bodyguard van Yasser Arafat. Voorheen trainde hij Palestijnse jongeren in de strijd tegen Israëli, nu dat hij christen is geworden, brengt hij juist jongeren met elkaar in contact.

“Het getuigt van grote moed van de mensen die deelnemen aan deze projecten. Zij zijn de wegbereiders naar een vreedzaam samenleven van beide volken. Ik heb enorm veel bewondering en respect voor hun inzet,” aldus Voordewind [dv].

Categorie:

Home » Nieuws » ‘Koenders moet verzoenings projecten bezoeken’