Burgemeester Arnhem: onderzoek naar bekostigen Stolpersteine

macminds

Er komt mogelijk een onderzoek naar het bekostigen en laten leggen van Stolpersteine door de gemeente Arnhem. Dat heeft de Arnhemse burgemeester Herman Kaiser (CDA) gezegd. Hij wil daartoe gesprekken voeren met verschillende betrokkenen. Inmiddels heeft er al een gesprek plaatsgevonden met Hein-Willem Leeraar, de initiatiefnemer van een Stolpersteineproject in Arnhem.

“Ik heb een heel goed gesprek met de burgemeester gehad. Hij heeft goed naar mij geluisterd,” aldus Leeraar in De Gelderlander.  Hij wil graag één Stolperstein laten leggen. Daarmee wil de initiatiefnemer zijn oudoom Philip gedenken, die samen met zijn vrouw een winkel had in de Koningstraat in het centrum van de stad. Philip Leeraar behoorde tot de eerste groep Joden uit Gelderland, die de SD in 1941 liet oppakken.

Tot nu toe was het gemeentebestuur van Arnhem terughoudend t.a.v. het idee van het bekostigen van Stolpersteine. Andere gemeenten, zoals Gouda zijn wel overgegaan tot het betalen en laten leggen van de stenen, die voor de huizen van vermoorde Joden worden gelegd. Op de messing steentjes zijn de namen van de omgekomen mensen te zien. Niet overal willen gemeenten voor de stenen betalen. Zo faciliteert de gemeente Maastricht alleen, maar betaalt deze gemeente niets [dv].

Categorie:

Home » Nieuws » Burgemeester Arnhem: onderzoek naar bekostigen Stolpersteine