Dé online community van Joods Nederland. 11 Heshvan 5779 · 20 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Nederland zet forum Israël en Palestijnen voort

Het kabinet wil de zogenoemde samenwerkingsfora met Israël en de Palestijnse Autoriteit voortzetten. De eerstvolgende bijeenkomsten in dit kader vinden in het najaar in ons land plaats. De verwachting is dat de Israëlische en Palestijnse premiers daaraan deelnemen en naar Nederland komen.

Dat schrijven de ministers Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken en Lilianne Ploumen (PvdA) Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking woensdag op vragen van de Tweede Kamer. De fora zijn terugkerende bijeenkomsten met politici, mensen uit het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en wetenschappers. Door dialoog en overleg zouden deze Israeli’s en Palestijnen meer begrip voor elkaar kunnen krijgen.

Het kabinet wil voortzetting van de fora niet verbinden aan hervatting van het vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen, omdat dat ‘niet zal bijdragen aan de gewenste hervatting van die onderhandelingen’. De Israëlische regering en Palestijnse autoriteit willen zelf ook doorgaan met de bijeenkomsten, aldus de ministers. De eerste bilaterale fora vonden eind 2013 plaats. Toen bezocht premier Mark Rutte (VVD) Israël en de Palestijnse Gebieden [dv]. Het bezoek werd overschaduwd door incidenten. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X