Nederlands-Joodse schrijvers in de schijnwerpers

crescas.nl (dv)

Wat betekent het om een Joodse schrijver te zijn in Nederland? Dat is de centrale vraag in de driedelige cursus ‘Joodse schrijvers in de schijnwerpers’. Joods educatief centrum Crescas vond Marcel Möring, Femmetje de Wind en Wanda Reisel bereid om zich een avond lang door literatuurkenner Wil Parijs daarover te laten bevragen.

Wat deze drie schrijvers verbindt, is het feit dat ze na de Tweede Wereldoorlog geboren zijn, als zodanig gerekend kunnen worden tot de ‘tweede generatie’, maar, in afgeleide vorm, toch niet aan die oorlog zijn ontkomen. Elk van hen vond een eigen vorm om met dat verleden om te gaan.

Femmetje de Wind werd geboren in 1979 en is de jongste van het drietal. Ze debuteerde in januari 2015 met de deels autobiografische roman Rivka, waarin het oorlogsverleden van de vader van de hoofdpersoon het narratief bepaalt. Marcel Möring (1957) debuteerde in 1990 met de roman Mendels erfenis. De ‘erfenis’ uit de titel verwijst naar de naweeën van de Sjoa die de hoofdpersoon zelf niet heeft meegemaakt, maar hem wel tot waanzin drijven. Wanda Reisel (1951) publiceerde in 1986 haar eerste boek, de novellenbundel Jacobi’s tocht. De latente aanwezigheid van ‘de oorlog’ en de daarmee samenhangende problematiek komt pas eind jaren ’90 duidelijker naar voren.

Wil Parijs (1957) is generatiegenoot van de schrijvers die hij op 28 januari, 11 en 25 februari zal interviewen. Hij is al 35 jaar actief in het boekenvak: begonnen in de boekhandel, werkte hij vervolgens als vertegenwoordiger voor diverse uitgevers en is nu weer terug bij zijn oude liefde: de boekwinkel. Daarnaast is hij adjunct-hoofd van Talmoed Tora, het jongerenonderwijs van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam.

In deze cursus zal duidelijk worden wat het betekent om een Joodse schrijver in Nederland te zijn. De cursus wordt gegeven op de donderdagen 28 januari, 11 en 25 februari 2016.  Klik hier om in te schrijven.

Categorie:

Home » Cultuur » Boeken » Nederlands-Joodse schrijvers in de schijnwerpers