Nederlands uniform voor Israël

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

De legers van Israël, Saoedi-Arabië en Abu Dhabi dragen binnenkort speciale gevechtspakken die zijn ontwikkeld in Twente. Dat heeft topman Loek de Vries van textieltechnologiebedrijf TenCate gisteren gezegd in gesprek met De Telegraaf.
Westerse bondgenoten in het Midden-Oosten zijn in hoog tempo hun legers aan het moderniseren. De regio gaat gebukt onder het bloedige geweld van IS en geweldsuitbarstingen in Jemen.

Het in Almelo gevestigde TenCate maakt Defender M, textiel dat zelfdovend is wanneer het wordt blootgesteld aan extreme hitte of vuur. Eenheden van het Amerikaanse leger lopen al langer rond in deze speciale uniformen. TenCate levert sinds enige tijd een variant van Defender M aan Abu Dhabi en binnenkort ook aan Saoedi-Arabië en Israël.

Dat is goed nieuws voor de tukkers. De defensie uitgaven in de VS zijn onder het bewind van president Obama flink teruggeschroefd. “Op een gegeven moment was onze omzet daar zo goed als nul”, aldus De Vries. TenCate zat vervolgens klem, omdat de VS niet willen dat andere landen in dezelfde uniformen rondlopen.

TenCate huurde vervolgens de invloedrijke lobbyist Bill Cohen in, die als minister van Defensie diende onder president Clinton. Mede door zijn inspanningen kunnen de tukkers nu ook leveren aan westerse bondgenoten in het Midden-Oosten. Hoeveel geld met de orders is gemoeid, heeft De Vries niet gezegd. “Maar de vraag groeit daar sneller dan in andere delen van de wereld. Er is ook meer urgentie gezien de plaatselijke omstandigheden”, aldus De Vries. [bl]

Bron: De Telegraaf

Categorie:

Home » Nieuws » Wetenschap en digitaal » Nederlands uniform voor Israël