Dé online community van Joods Nederland. 11 Sivan 5778 · 25 mei 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Negentien rabbijnen gearresteerd bij protest

Negentien rabbijnen zijn gearresteerd tijdens een protest tegen het decreet van president Trump om geen vluchtelingen meer toe te laten in de Verenigde Staten. Het protest vond plaats bij het Trump International Hotel in New York City.

De rabbijnen, die bijeen waren voor een conferentie van T’ruah, een rabbinale mensenrechtengroep, werden gearresteerd omdat zij het verkeer voor het hotel belemmerden. Na een demonstratie van zo’n tweehonderd personen door Manhattan, gingen zij voor het hotel zitten en negeerden herhaalde waarschuwingen van de politie om de weg vrij te maken.

Rabbijn Jill Jacobs, directeur van T’ruah, schreef in een bericht op Facebook rond half tien ‘s avonds: “Op weg naar het 33ste arrondissement als één van de achttien rabbijnen die vanavond werden gearresteerd tijdens het verspreiden van de boodschap dat de Joodse gemeenschap achter vluchtelingen en immigranten staat en weigert om de Verenigde Staten ooit nog zijn grenzen te laten sluiten. #neveragain.”

De demonstranten, waaronder veel rabbijnen droegen gebedsmantels tijdens het protest; anderen bliezen de sjofar als teken van hun verzet tegen het vorige week ingevoerde inreisverbod voor vluchtelingen en burgers van zeven voornamelijk Islamitische landen. Het verbod is tijdelijk opgeheven door een federale rechter.

De menigte, die werd tegengehouden door de politie, riep slogans als “Geen haat, geen angst, vluchtelingen zijn hier welkom”. Er waren borden met teksten als “Mijn mensen waren ook vluchtelingen: en “alweer een rabbijn die opkomt voor rechtvaardigheid”.

T’ruah is één van de progressieve Joodse groepen die hebben geprotesteerd tegen het beleid van Trump, zowel tijdens de campagne als na de verkiezingen. T’ruah verzet zich tegen Trump’s beleid met betrekking tot immigratie, vluchtelingen en burgerrechten. De groep heeft ook geprotesteerd tegen de benoeming van Stephen Bannon als belangrijkste adviseur van de president.

  

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X