Duitse neonazi’s verstoren online herdenking met Nederlandse Sjoa-overlevende

RTL Nieuws

Een online herdenking en gesprek met een Nederlandse overlevende van de Sjoa is verstoord door Duitse rechts-extremisten. Onbekenden infiltreerden en onderbraken de videoconferentie. Ze toonden foto’s van Adolf Hitler en deden antisemitische uitlatingen, aldus de Israëlische ambassade in Berlijn. Die had het online event georganiseerd in het kader van Jom Hasjoa. Vermoedelijk gaat het om Duitse rechts-extremisten en neonazi’s. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken en de voorman van Joods Duitsland spreken schande van de actie.

Zoom
Het ging om een videoconferentie van de app Zoom. Dat programma is momenteel erg populair, omdat het goede mogelijkheden biedt om me een grote groep tegelijk online te zijn. De herdenking verliep rustig, totdat de rechts-extremistische infiltranten de lezing van Sjoa-overlevende Zvi Herschel onderbraken met hun beelden en leuzen. Hij werd in 1942 in Nederland geboren en kon bij een protestants gezin onderduiken. Zijn ouders werden in Sobibor vermoord. De virtuele aanval moet voor Herschel zeer traumatisch zijn geweest.

‘Gebrek aan respect’
Minister Heiko Maas (SPD) van Buitenlandse Zaken heeft de aanval op het online herdenkingsevenement veroordeeld. Hij vindt het ‘een onbeschrijfelijke schande’. Op Twitter noemt hij het ‘een bodemloos gebrek aan respect voor de overlevenden en de herinnering aan de overledenen’. De Israëlische ambassade in Berlijn beraamt zich nog op Juridische stappen tegen de infiltreerders. Er zijn geen video- of geluidsopnamen meer van de bijeenkomst van Zoom, waar tientallen deelnemers aan meededen.

Verontwaardiging en shock
President Josef Schuster van de Centrale Raad van de Joden in Duitsland is verontwaardigd over wat er is gebeurd. “Rechtse radicalen maken meedogenloos gebruik van de corona-crisis om hun bruine gif te verspreiden. Zoals altijd zijn ze niet bang om het lijden van Sjoa-overlevenden te vertrappen en om hen opnieuw diep te kwetsen”, zei hij. Ook de Duitse antisemitisme-coördinator Felix Klein is overompeld. “Het feit dat verstoorders dit aanbod misbruiken, de herinnering aan de Holocaust in diskrediet brengen en zelfs overlevenden oneerbiedig behandelen, schokt mij”, aldus Klein.

Niet waterdicht
Zoom wordt tijdens de coronacrisis veel gebruikt, maar krijgt veel kritiek omdat het niet waterdicht zou zijn. Zoom zou deelnemers onvoldoende bescherming op privacy en veiligheid bieden. Gebruikers klagen dat ongewenste inhoud zoals porno of haatberichten plotseling op het scherm verschijnen tijdens het uitwisselen van informatie per videoconferentie. Ook in Nederland gebruiken veel Joodse organisaties en kerkgenootschappen het programma om online bijeenkomsten mee te organiseren.

Lees ook:
Seideren via Zoom, de LJG Amsterdam zag dat er veel behoefte aan was
Gedwongen door de corona-omstandigheden hield de Liberaal Joodse Gemeente (LJG) Amsterdam woensdag een virtuele Seider. Het bevatte een centraal gedeelte en ‘break out sessies’ waarin de deelnemers in kleine groepjes specifieke onderwerpen konden bespreken.

Categorie: |

Home » Nieuws » Duitse neonazi’s verstoren online herdenking met Nederlandse Sjoa-overlevende