Netanyahu wil Trump bij opening ambassade

Trump
Youtube

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu (Likoed) overweegt serieus om de Amerikaanse president Donald Trump uit te nodigen voor de opening van de nieuwe Amerikaanse ambassade in Jeruzalem. De opening is het gevolg van het besluit van Trump om zijn ambassade te verplaatsen van Tel Aviv naar de Israëlische hoofdstad. Die beslissing zorgde wereldwijd voor de nodige onrust, maar leidde niet tot de voorspelde ‘derde intifada’. Afgelopen weekend werd bekend dat de ambassade al op 14 mei open gaat.

Eerder werd verwacht dat de nieuwe diplomatieke post er pas in de loop van 2019 zou komen, maar de opening ervan is dus vervroegd. Mogelijk is er dan veel ceremonieel, vergelijkbaar met de opening van de Amerikaanse ambassade in Cuba, in 2015. Toenmalig president Barack Obama kwam indertijd naar het buurland om ter plekke de vlag te hijsen. Als de wens van Netanyahu doorgaat, zal Trump straks in Jeruzalem staan om de Amerikaanse vlag te hijsen met het volkslied erbij.

Premier Netanyahu, die in eigen land verwikkeld is in een corruptieschandaal en een mogelijke rechtsgang daartoe, prijst zijn politieke vriend Trump voor het vervroegen van de openingsdatum naar 14 mei. “Dit is een mooi Amerikaans geschenk, want op 14 mei bestaat de staat Israël precies zeventig jaar,” aldus Netanyahu. President Trump laat volgens hem zien dat Israël een blijvertje is en dat Jeruzalem de ongedeelde, en eeuwige hoofdstad van het land is.

Categorie:

Home » Nieuws » Netanyahu wil Trump bij opening ambassade