De Efteling verkoopt stroopwafelmatzes

Efteling
wiki

De Efteling is begonnen met de verkoop van stroopwafelmatzes. Deze matzes met stroop ertussen liggen vanaf eind maart op diverse andere plekken in Nederland in de schappen. Dit meldt het NIK. Deze stroopwafelmatzes vormen een combinatie van twee typisch Hollandse producten: de lekkere stroopwafel en de gezonde matzes. Voor Joden die kosjer eten is er echter een minpunt: voor deze Pesach zijn stroopwafelmatzes nog niet met een kosjer kasjroetstempel beschikbaar. Hiervoor kwam de introductie net te laat, aldus het NIK. Gelukkig heeft De Efteling wel de primeur, zo klinkt het.

“De Efteling is een van de meest hotte plekken voor recreatie in het vroege voorjaar. Het ziet daar rond Pasen altijd zwart van de mensen, echt een bont gezelschap. Daar kun je je geen vreemde in Jeruzalem wanen. Dus daar zijn de stroopwafelmatzes als eerste verkrijgbaar,” aldus brand-manager Saskia Al Rashid op de site van het NIK. ‘Culinair gezien is de combinatie een doorontwikkelen van de traditionele matzes met bruine suiker zoals in de Joodse gezinnen gebruikelijk’. De combinatie is ook verklaarbaar zegt Lilian van der Poel. Zij is de schrijfster van Iconen van Goudse bedrijvigheid. Van der Poel zegt daar dat de stroopwafel ook wel armenkoeken werden genoemd. Ook de matzes heeft de naam armenbrood te zijn.

De makers van de stroopwafelmatzes zijn beretrots. “Stroopwafelmatze is een ambachtelijk product gemaakt van authentieke en puur natuurlijke grondstoffen zoals rein water, puur meel en kristalzuivere suiker,” aldus Al Rashid. Er is een heel nieuw procedé ontwikkeld om de stroop niet door de gaatjes van de matzes te laten lekken, maar tussen de twee matzes te laten stollen. Omdat het meel van de stroopwafelmatzes nog niet onder rabbinaal toezicht was gemalen, kan er dit jaar nog geen kosjer lePesach-verklaring op de wafels komen. De kans dat in 2019 wel met onder toezicht gemalen meel wordt gebakken, achten de makers van stroopwafelmatzes zeer groot.

Het productieproces is zo ingericht dat het aanbrengen en stollen van de hete stroop niet langer dan achttien minuten duurt. Over de non-gebrokht status van de stroopwafelmatzes schijnt nog wel enig debat te zijn, meent het NIK, vanwege de graad van vloeibaarheid van de stroop. Om te waarborgen dat de stroop binnen achttien minuten is afgekoeld tot onder yad soledet bo heeft het rabbinaat voorgeschreven dat er bij het begieten van de stroopwafelmatzes steeds twee toezichthouders aanwezig moeten zijn, zodat de begoten matzes niet verward worden met mayim sjelanoe.

De bovenstaande tekst is geen echt nieuwsbericht, maar een Poerimgrap. In aanloop naar dit Joodse feest worden altijd 1 april-achtige grappen gemaakt. Op Poerim of vlak daarna wordt bekend gemaakt dat het om een grap gaat. Lees via deze link meer over deze Joodse feestdag. De redactie van Jonet biedt iedereen die op het verkeerde been is gezet en daar niet blij mee is onze excuses aan indien nodig.

Categorie:

Home » Nieuws » De Efteling verkoopt stroopwafelmatzes