Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Netta Barzilai voor Israël naar Songfestival

Na een competitie van vier maanden is in Israël duidelijk geworden wie het land mag vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Lissabon. Zangeres Netta Barzilai is de gelukkige. Niet alleen mag ze naar het liedjesfestijn in Portugal, maar ook won ze de talentenjacht HaKokhav HaBa L’Eurovizion, waar tientallen nieuwe en onbekende artiesten aan meededen. Barzilai zal in mei naar het Zuid-Europese land afreizen om de eer van Israël te verdedigen.

Israëlische kijkers konden via een app de deelnemende artiesten naar volgende rondes sturen. Ook was er een deskundig juryoordeel. Ten lange leste bleven vier artiesten bleven over voor de finale: Riki Ben Ari, Netta Barzilai, Jonathan Mergui en Chen Aharoni. De finale vond plaats in twee rondes. Eerst werd Chen Aharoni uitgeschakeld, en gingen de andere drie door naar de allerlaatste ronde. Daarin belandde Riki Ben Ari op de derde en Jonathan Bergui op de tweede plaats. Barzilai won de competitie.

Nu duidelijk is welke artiest naar Lissabon gaat, zullen deskundigen achter de schermen een geschikt liedje kiezen voor Barzilai. Met de deelname van Barzilai aan het Songfestival komt definitief een einde aan een lange periode van onduidelijkheid. Vorig jaar liet Israël tijdens het doorgeven van de punten bij de final doorschemeren dat Israël vanaf 2018 niet meer mee zou doen. Dit vanwege  het opdoeken van de Israëlische publieke omroep, waardoor verwarring ontstond over de Eurovisie-status van het land.

Uiteindelijk was begin oktober duidelijk dat het land toch zal meedoen in Lissabon. Dit na besluit van de European Broadcasting Union (EBU) op de situatie die sinds mei 2017 in Israël was ontstaan. De publieke omroep werd toen hervormd, waardoor er geen officiële partner meer was die het festival zou kunnen uitzenden. De EBU heeft echter bepaald dat Israël Broadcasting Corporation (IBC),  de opvolger van de oude Israëlische publieke omroep, volgend jaar een inzending naar het evenement mag sturen en het ook mag uitzenden.

In totaal deed Israël 44 keer mee en won het het liedjesfestijn drie keer. Eerst gebeurde dat in 1978 en 1979. De laatste Israëlische overwinning dateert uit 1998. Toentertijd won transgender Dana International het festival met haar liedje ‘Diva’. Sindsdien heeft Israël het redelijk gedaan, maar eindigde het land nooit echt hoog.

 

  

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X