Netzer: voor het eerst in acht jaar dienst in Sjoel Winterswijk

Dienst in W'wijk, Netzer

De Joodse jongerenorganisatie Netzer heeft een succesvolle zomerbijeenkomst achter de rug in Winterswijk, waar in de sjoel voor het eerst in acht jaar een dienst werd georganiseerd. Op de zogeheten Zomermachanee kwamen zeker 55 Joodse jongeren uit heel Nederland af. Samen hielden ze zich ook bezig met leerzame en sportieve activiteiten. Er werden tevens nieuwe vriendschappen gesmeed. De jaarlijkse Zomermanachee is een van de vaste evenementen die het liberaal-Joodse en zionistische Netzer organiseert. Dit keer werd het gehouden van 22 tot en met 28 juli in de Achterhoek.

‘Het Netzer mazkiroet kan terugkijken op een gelaagd Zomermachanee dat in alle aspecten het al zo geslaagde Zomermachanee van 2021 heeft overtroffen’, schrijft het bestuur aan de redactie van Jonet.nl. De week begon op vrijdag met een kennismakingsmoment, waarna iedereen aan tafel ging zitten voor de sjabbatmaaltijd. ‘Zaterdag hielden we een ochtenddienst in de sjoel van Winterswijk die werd geleid door verschillende leden van Netzer. Het was de eerste keer in acht jaar dat er een dienst georganiseerd werd in deze sjoel’. De Winterswijkse synagoge is met een revival bezig, zowel op religieus als op cultureel gebied.

In de rest van de week stond er veel op het programma: op zondag organiseerde veiligheidsorganisatie Bij Leven En Welzijn (BLEW) een workshop over weerbaarheid en een training in de vechtsport Krav Maga. Ook kwamen er op die dag oud-Netzer eden langs om te vertellen over het Netzer van vroeger. Verder waren er een uitstapje naar Winterswijk, de ‘Netzer-Maccabiade’, pe’oelot (activiteiten) over Zionisme, Israël, het Jodendom en Tikoen Olam; de ideologische Netzer-pijlers. ‘Er werd tijdens de maccabiade gesport, maar ook gedebatteerd; elk team representeerde een Israëlische politieke stroming’.

Gedurende de machanee werd er op de activiteiten veel geleerd, zo benadrukt het bestuur. ‘Dit is de mix waar Netzer bekend om staat: leren op een informele manier’. Maar bovenal: ‘De rode draad door het Zomermachanee werd, vanwege de leuke groep en het vele zingen, de gezellige, persoonlijke en prettige sfeer’. Er zijn veel vriendschappen bevestigd en ontstaan. De organisatie kan terugkijken op een succesvolle week en kijkt ongetwijfeld uit naar de zomer van 2023.

Krav Maga-training (Netzer)
Zomermanachee Netzer 2022 (Netzer)


Lees ook:
Netzer bracht met Poeriem misjloach manot rond

De Joodse jongerenvereniging heeft met Poeriem misjloach manot rondgebracht. Jongeren van twaalf tot achttien jaar gingen langs bij familieleden, vrienden, kennissen en oudere leden van de LJG Amsterdam om hen een hart onder de riem te steken. Voor iedereen was er een verrassingspakket. Het was een zeer succesvolle actie en zeker voor herhaling vatbaar, aldus het Netzer-bestuur.Categorie: |

Home » Nieuws » Netzer: voor het eerst in acht jaar dienst in Sjoel Winterswijk