NH Nieuws rijdt scheve schaats met ‘enkeltje hiernamaals’

Namenmonument Alkmaar
Namenmonument Alkmaar

De redactie van NH Nieuws, voorheen RTV Noord-Holland, heeft een fout begaan met een misplaatste kop bij een artikel over de Sjoa. Boven een stuk over het namenmonument van Alkmaar stond te lezen: ‘180 Joden die enkeltje hiernamaals kochten geëerd met namenmonument’. Na woede op sociale media en verontwaardiging van Joodse organisaties heeft de redactie de kop gewijzigd. Ook is een rectificatie geplaatst.

Storm van woede

Velen waren verbaasd en boos toen ze de titel lazen op NHnieuws.nl. Boven het stuk met allerhande informatie over de aankomende onthulling van het gedenkteken voor de vermoorde Alkmaarse Joden bij het station van de Kaasstad stond sinds vrijdag te lezen: ‘180 Joden die enkeltje hiernamaals kochten geëerd met namenmonument’. Het lokte een storm van woede uit, waarna de redactie door de bocht moest. Excuses werden ook nog gemaakt.

Rectificatie

De titel werd aangepast in: ‘180 vermoorde joden geëerd met namenmonument op station Alkmaar’ en het artikel werd voorzien van een extra tekst: ‘Boven een eerdere versie van dit artikel stond een kop die als kwetsend werd ervaren. Die betreuren we ten zeerste. De kop is zo snel mogelijk aangepast aan de respectvolle strekking van het artikel. We bieden onze excuses aan voor deze fout’.

Hoebe

Het artikel zelf gaat over het monument waar Alkmaar al jaren op wacht en dat door allerlei vertragingen pas op zondag 10 september onthuld wordt. Ontwerper Niko Hoebe komt aan het woord. “Ik heb geen Joodse achtergrond, maar ik ben wel Alkmaarder. En ontwerper, dus ik kan goed luisteren naar de opdrachtgever. Door de gesprekken met de Joodse gemeenschap heb ik iets kunnen maken dat past bij hun wensen.”

Lees ook:

Categorie: |

Home » Nieuws » NH Nieuws rijdt scheve schaats met ‘enkeltje hiernamaals’