Rotterdams gedenkteken voor Tuschinski onthuld

Links Langhorst, midden Aboutaleb ((nstagram/ V. Mentzel)

Abraham Tuschinski heeft in Rotterdam zijn eigen gedenkteken gekregen. Het monument, dat voor de ingang van de Hogeschool Rotterdam ligt, herinnert aan bioscoopexploitant die ruim honderd jaar terug zijn eerste bioscoop opende in het toenmalige Zandstraatkwartier. Tuschinski begon in Rotterdam en werd uiteindelijk erg bekend vanwege zijn theater in Amsterdam. Het kunstwerk is deze week door burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) onthuld.

Little C.

Tegenwoordig draagt de wijk aan de Coolhaven de naam Little C. en is hier nieuwbouw te vinden. Ruim negen jaar geleden werd het initiatief genomen voor een monument voor Tuschinski, die zijn bioscoop-imperium in Rotterdam opbouwde. Het kunstwerk werd gemaakt door kunstenares Anne-Mercedes Langhorst. “Een monument en een podium waar mensen zichzelf of anderen in het licht kunnen zetten. Maar ook een plek om te gedenken. Om te beseffen dat toch kan gebeuren wat we niet willen. Dat vrijheid kostbaar is,” zei ze tijdens de opening.

Bioscoop

Tuschinski kwam als Joods-Poolse migrant naar Nederland en ontwikkelde in het interbellum van de 20ste eeuw het bioscoopconcept. Hij introduceerde in Nederland het bioscooptheater en de geluidsfilm maar hij bedacht ook de galapremière en legde voor het eerst een rode loper uit. Tuschinski’s eerste theater stond in Rotterdam bij de Coolhaven, waar thans ook een park en een straat naar hem vernoemd zijn. Met het monument erbij heeft de Maasstad de bioscoopman weer helemaal omarmd.

Filmblik

Het gedenkteken heeft de vorm van een rond filmblik, en bevat blauwe en gouden kleuren. Op de zijkant staat de naam van Tuschinski en zijn bekende citaat: ‘Niets is onmogelijk’. “Het verwijst naar dat alles mogelijk is”, vertelde Langhorst tijdens de opening. Het kunstwerk is gemaakt om het leven van Tuschinski te herdenken en te vieren. “Er is geen bevrijding zonder een herdenking.”

Verwoest

Abraham Tuschinski’s Rotterdamse theaters werden verwoest tijdens het bombardement op de stad op 14 mei 1940. Zodoende bleef alleen zijn iconische theater in Amsterdam over, waardoor hij door het publiek altijd aan de hoofdstad zou worden verbonden. Tuschinski zelf werd in 1942 in de Sjoa vermoord. Voor zijn voormalige woonadres in de Rochussenstraat ligt een struikelsteen.

Aboutaleb

Burgemeester Aboutaleb hoopt dat Abraham Tuschinski niet alleen zal worden herinnerd als slachtoffer van de Sjoa en de oorlog, want hij was natuurlijk zoveel meer. “Hij was ook een innovatieve en succesvolle Rotterdamse ondernemer. Een migrant die van niets iets maakte. Iets dat heel groot werd.” Samen met het nog bestaande en werkende biosscooptheater in Amsterdam is de naam van Tuschinski nu verankerd in de Nederlandse openbare ruimte.

Het monument voor Tuschinski, Rotterdam (Instagram/ V. Mentzel)

Lees ook:

Categorie: | |

Home » Nieuws » Rotterdams gedenkteken voor Tuschinski onthuld