Torah Twin Towers – column Paul Damen

Paul Damen (Foto: J. Blik)

Precies 22 jaar terug vlogen Arabische terroristen twee vliegtuigen de Twin Towers, het WTC in New York, in. De complot-theorieën over de Joodse rol daarbij zijn talloos. En weerlegging ervan zinloos, omdat ze vrijwel allemaal gebaseerd zijn op onzin of vanuit het Midden-Oosten verspreide geruchten.

Zo was het Arabische verhaal dat vierduizend Joden die dag wegbleven van hun werk in het WTC gebaseerd op een Jerusalem Post-artikel de dag erop, waarin het ministerie van Buitenlandse Zaken van Israël vaststelde dat zo’n vierduizend Israëli’s in de buurt woonden, werkten of aanwezig waren. Niet vreemd: in de regio New York wonen zo’n anderhalf miljoen Joden en/of Israëli’s. Volgens op achternamen gebaseerde schattingen werden in de Twin Towers zeker zeshonderd Joden vermoord. Niks weg van werk dus.

Uurtje later

En als ze die ochtend al een uurtje later op hun werk kwamen, dan was dat omdat die eerst nog de Selichotgebeden moesten zeggen, in de aanloop naar Rosj Hasjana, de nieuwjaarsdag waarvan de datum doorgaans niet wordt bepaald door Bin Laden. Overigens vormen, zelfs bij een verondersteld wereldwijd zionistisch complot, elkaar de dood injagende Joden niet het meest aannemelijke scenario. Toch gelooft nog steeds een meerderheid, met name in de Arabische wereld, dat 9/11 een straf van G’d was voor Israëli’s en Amerikanen vanwege hun kritiek op die Arabische regio. En tegelijkertijd geloven ze dat die Israëli’s of die Amerikanen de aanslagen pleegden. Dat spoort niet echt, nee.

Cui bono?

Ook in Nederland redeneren malloten nog steeds langs dezelfde lijnen: 9/11 was een ‘inside job’ om angst en haat te creëren, om winstgevend te vechten in Afghanistan en Irak, om Bush in 2004 te laten herkiezen, om het militair-industrieel complex te spekken. Maar waarom in een land waar de wapenverkoop op rolletjes loopt, met meer dan 30 miljard dollar twee derde van de wereldwijde wapenverkoop in 2001, het financiële centrum en het militaire hoofdkwartier Pentagon bestoken? Om Cicero te citeren in de strafzaak tegen Sextus Roscius: cui bono? Wie werd daar beter van? Die duizenden doden in eigen huis? En dan nog: hoe hou je, met al die honderdduizenden werknemers, zo’n moordcomplot stil?

Weltschmerz

Midden in dit drijfzand van complotten nemen Nederlandse podcasts als Weltschmerz of ronduit weerzinwekkende websites als hetnieuwsmaardananders.nl en wanttoknow.nl een prominente plaats in vanwege hun vaak onversneden antisemitisme: ‘Deze aanslagen zijn bedoeld, omdat het zionisme haar agenda verder wenst uit te rollen.’ Soms komen die complottheoriëen rechtstreeks van Amerikaanse ultrarechtse video-platforms als Rumble, dat bij de boodschap niet om de hete brei heen draait: ‘Nazis=zionists=bolsheviks=marxists=communists=pedo>>>>khazarian satanists.’ Dat u het maar weet.

Van der Pijl

Binnen dit racistische rariteitenkabinet is een ereplaats weggelegd voor Nederlandse complotdenkers als emeritus prof.dr. Kees van Pijl. Hem, vertel ik er eerlijk bij, kende ik al als de laatste Stalinist in de CPN en als politicologiedocent toen hij nog niet totaal van het padje was. Of hij toen al antisemiet was, weet ik niet. Maar nu: ‘Niet de Saoedi’s maar de Israëli’s bliezen de Twin Towers op met hulp van zionisten in de VS-regering.’ En ‘Al-Qaeda is een front voor Mossad, de Israëlische geheime dienst.’ Vintage Van der Pijl.

Joodse helden

En ja, er waren Joden betrokken bij die aanslagen – Joodse passagiers die wegens hun verzet tegen de kapers nog ruim voor de crash vermoord werden. We weten dat omdat passagiers er soms nog in slaagden via satelliettelefoons verslag te doen, of omdat de verkeerstoren via de boordintercom alle gevechten kon volgen. Zo zat Daniël Lewin aan boord van vlucht 11, die zich later in de noordelijke toren boorde. De in Israël opgegroeide Amerikaanse mathematicus, eerder werkzaam bij Technion in Haifa, was kapitein bij Sayeret Makal, een speciale Israëlische legereenheid voor verkenningen in vijandelijk gebied. Hij viel een kaper aan, maar een tweede achter hem sneed zijn keel door. Zo werd Lewin (31) het eerste terreurslachtoffer die dag.

Mark Rothenberg zat in vlucht 93, een gekaapt lijnvliegtuig op weg naar een overheidsgebouw in Washington, mogelijk het Witte Huis of het Capitool. Maar de passagiers, inmiddels telefonisch op de hoogte van de andere kapingen, vochten voor hun leven met de kapers, die vervolgens het vliegtuig lieten neerstorten in Pennsylvania. Rothenberg, een 51-jarige accountant, werd neergestoken en bloedde dood.

Robert Fangman, tenslotte, steward aan boord van vlucht 175, wist nog het United Airlineskantoor in San Francisco te vertellen dat beide piloten gedood waren, tot dat gesprek na één minuut en 15 seconden werd afgebroken. Vlucht 175 boorde zich in de zuidelijke toren. Fangman werd 33.

Al die passagiers gingen als helden de historie in. Alleen, daar heb je zo weinig als je, Jood of niet, vermoord bent. En complotwaanzinnigen wereldwijd zelfs dát willen weerleggen, juist omdat je Jood bent.

Lees ook:

Logo Maror.

Deze column is mede mogelijk gemaakt door Stichting Maror.

Categorie: |

Home » Columns en opinie » Torah Twin Towers – column Paul Damen