Nieuw onderzoek naar religie en vervolging Nederlandse Joden

Beeld: Braun
Beeld: Braun

Brauns hypothese is dat Joden voor het overleven van de Holocaust een netwerk nodig hadden dat hen kon voorzien van valse identiteitspapieren, onderdak, eten en vervoer. Binnen dat netwerk was vertrouwen ontzettend belangrijk. Een onbetrouwbare hulpverlener of hulpzoekende was een ongewenste zwakke schakel.

Zulk vertrouwen vind je vaker binnen een religieuze gemeenschap, stelt de onderzoeker. Braun – die promoveert aan de Amerikaanse Cornell University, heeft het reiligieuze landschap in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog in kaart gebracht. Nederland was toen nog sterk verzuild en naast kerkgenootschappen bestonden er ook talloze kranten, scholen, sportverenigingen en kaartclubs die aan een bepaald geloof gebonden waren.

Binnen zo’n religieuze gemeenschap heerst eenheid en sociale controle. Ook wie het niet met een reddingsoperatie van Joden eens was, hield zijn mond. Een van Brauns conclusies is dat altruïsten in helden kunnen veranderen als ze in het juiste netwerk verkeren. Hoe hechter het religieus-sociale netwerk, des te groter de bereidheid tot het nemen van risico’s om de vervolgden te helpen.

Bron: 360

Categorie:

Home » Nieuws » Nieuw onderzoek naar religie en vervolging Nederlandse Joden