Nieuwe aanpak voor versterking Holocausteducatie

Exterieurfoto Nationaal Holocaust Museum
Exterieurfoto Nationaal Holocaust Museum (Foto: Thijs Wolzak)

De kennis over de Holocaust onder Nederlanders moet worden verbeterd. Dat is het doel van het Nationaal Plan Versterking Holocausteducatie. Het plan, waarbij meerdere ministeries en de antisemitismecoördinator zijn betrokken, is gericht op het onderwijs, de musea en herinneringscentra en de samenleving. Voor het plan is vanaf 2025 structureel 1 miljoen euro extra beschikbaar gesteld.

Goede kennis van de Holocaust begint op school, schrijven de samenstellers. Docenten in het onderwijs hebben een cruciale rol in het structureel verbeteren van de kennis over de Holocaust onder Nederlanders. Voor iedere leeftijd en voor iedere doelgroep moet voldoende kwalitatief lesmateriaal beschikbaar zijn. Docenten zouden ook voldoende training moeten krijgen in het lesgeven over de Sjoa. Handvatten om misinformatie over de Holocaust te bestrijden, zijn daarbij onmisbaar.

“In 2025 is het 80 jaar geleden dat Auschwitz werd bevrijd”, zegt antisemitismecoördinator Eddo Verdoner. “Het doorgeven van de verhalen van de Holocaust aan jongere generaties is belangrijker dan ooit. Herdenken maakt de samenleving weerbaar. Door samen op te trekken wordt een groter publiek bereikt om zo de herinnering aan slachtoffers levend te houden en antisemitisme tegen te gaan.”

Bezoek op locatie

Om het verleden tastbaar te maken, hecht het Nationaal Plan Versterking Holocausteducatie veel waarde aan een bezoek op locatie. Daarom moet het voor scholen makkelijker zijn om met de leerlingen een voor de Holocaust betekenisvolle locatie te bezoeken. Eerdere ervaringen wijzen uit dat zo’n bezoek diepe indruk maakt, en de verschrikkingen dichterbij brengt. Docenten en hun leerlingen zouden een herinneringscentrum kunnen bezoeken, het Nationaal Holocaust Museum, of het Anne Frank Huis. Maar Holocaust-educatie kan ook dichtbij: een wandeling langs Stolpersteinen in een stad of dorp, of een bezoek aan een monument of gedenkteken in de buurt.

Ook de herinneringscentra en musea hebben een plaats in het plan. Zij krijgen meer ondersteuning bij hun educatieve functie voor alle leeftijden. Ook voor wat betreft kennis over de rol van de Joodse cultuur in de Nederlandse geschiedenis.

Blijven leren

“Om het heden te begrijpen moeten we het verleden kennen”, zegt staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (ChristenUnie). “Van de Holocaust kunnen we leren hoe broos vrijheid is, hoe uitsluiting van groepen langzaam maar zeker ontstaat. Het is daarom belangrijk dat alle generaties blijven leren van deze zwarte bladzijde uit onze geschiedenis. Zeker nu er vrijwel geen overlevenden meer zijn. Hun verhalen mogen nooit vergeten worden, dat zijn we aan hen en alle Nederlanders die vermoord zijn in de Holocaust verplicht.”

Het Nationaal Plan Versterking Holocausteducatie komt voort uit een oproep aan het kabinet in februari 2023 door verschillende organisaties om de krachten te bundelen en met een gezamenlijke aanpak te komen om Holocausteducatie te versterken. Het daaruit voortgekomen Nationaal Plan Versterking Holocausteducatie bouwt voort op al bestaande activiteiten.

Beeld: Exterieurfoto Nationaal Holocaust Museum (Foto © Thijs Wolzak, via het Joods Cultureel Kwartier)

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Nieuwe aanpak voor versterking Holocausteducatie