Nieuwe regering België beter voor Israël, zuinig over antisemitisme

Federaal parlement Brussel (foto: K. Rijken)

In Brussel is deze week een nieuwe federale regering aangetreden. De redactie van Jonet.nl heeft het meer dan tweehonderd pagina’s tellende regeerakkoord bestudeerd. Daaruit blijkt dat er relatief weinig woorden worden gewijd aan het bestrijden van antisemitisme. Over Israël is een alinea gemaakt en over de Joodse gemeenschap of het Jodendom gaat het niet.

De kakelverse regering van premier Bart De Wever, bestaande uit zijn partij N-VA, de Franstalige liberale MR, christendemocratische CD&V en Les Engagés en het sociaaldemocratische Vooruit, rondde vorige week na acht maanden formeren een groot regeerprogramma af. Daarin staat wat de vijf partijen van de Arizona-regering [dat verwijst naar de partijkleuren, die dezelfde zijn als de vlag van de Amerikaanse staat Arizona, red.] samen willen.

Discriminatie

Over beleid voor de Joodse gemeenschap wordt niet gerept. Wel vinden de Arizona-partijen dat ‘racisme en discriminatie onaanvaardbaar zijn en haaks staan op de basisprincipes van een democratische rechtstaat. In overleg met het middenveld en de bevoegde gelijkheidsorganen ontwikkelen we een ambitieus interfederaal actieplan tegenracisme, discriminatie, xenofobie, antisemitisme, islamofobie en onverdraagzaamheid’.

Samidoun

Tegelijkertijd wil deze regering stappen zetten om omstreden clubs als Samidoun te verbieden. ‘We creëren een juridisch kader op basis waarvan het mogelijk wordt om net zoals in onze buurlanden gevaarlijke radicale organisaties zoals bijvoorbeeld Samidoun vanwege hun banden met terreur voor het verspreiden van antisemitisme ook in ons land te verbieden en dit op basis van informatie die reeds binnen een Europese context beschikbaar is’.

Voortrekkersrol

Voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen is een hele alinea in het regeerakkoord van De Wever ingeruimd. Daaruit is op te maken dat België een minder activistische rol tegen Israël zal aannemen en meer in de lijn van de Europese Unie zal handelen. In die zin wordt de gang van Nederland meer gevolgd en de lijn van de vorige Vivaldi-regering verlaten.

‘We streven naar een voortrekkersrol van de EU om via diplomatieke weg te komen tot een tweestatenoplossing die zowel de veiligheid van Israël moet garanderen als de erkenning van Palestina mogelijk moet maken en dit met respect voor de territoriale integriteit. Ook vragen we de bevoegde autoriteiten [Israël en PA, red.] met aandrang om op te treden tegen haat en onverdraagzaamheid die de tweestatenoplossing in het gedrang brengt.’

Kolonisten

België gaat actie ondernemen tegen acties van Israël en de Palestijnen die de vrede verder weg brengen. ‘Daarom pleiten we – conform de conclusies van de Europese Raad van oktober 2024 – voor verdere sanctionering van de kolonisten die in de Westelijke Jordaanoever hun agressieve uitbreiding van de nederzettingen nastreven, alsook voor optreden tegen extremistische en terroristische groeperingen die de veiligheid vanIsraël bedreigen’. 

Hezbollah

Arizona zegt ‘absoluut neen tegen elke vorm van antisemitisme en terrorisme. We pleiten voor het opheffen van het artificiële onderscheid tussen een politieke en militaire vleugel van Hezbollah en voor een Europese terreurlijst die tred houdt met evoluties op het terrein en de verspreiding van gelieerde steunbewegingen in België’. Verder zal België bijdragen voor de wederopbouw van Gaza.

Analyse

De vorige regering, Vivaldi, kreeg het in de zomer van 2023 aan de stok met de Israëlische om bouw- en ontwikkelingsprojecten. Dat ontaardde in een diplomatiek gevecht tussen beide landen over het conflict met de Palestijnen. Na 7 oktober 2023 kwam er relatief weinig steun uit België voor Israël. In de laatste fase van Vivaldi trok toenmalig premier Alexander De Croo (Open VLD) op met onder meer Spanje tegen Israël. Dat gebeurde onder meer onder druk van Vooruit, de PS, Groen en Ecolo, partijen die als pro-Palestijns te boek staan.

Weer in de pas

In de nieuwe regering, Arizona, is het aantal pro-Palestijnse partijen in de minderheid. Vooruit staat thans alleen inzake Israël en de vier rechtse partijen zitten anders in de wedstrijd. De alinea over Israël is daar mogelijk een uitwerking van. De komst van de regering-De Wever biedt een kans om de banden met Israël te verbeteren. Naar zal Vooruit scherp blijven op Israël. Ook zal België zich nu meer voegen in de lijn van de EU. Onder de vorige regering marcheerden de Belgen hierin uit de pas, samen met Spanje, Ierland en Slovenië.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » België » Nieuwe regering België beter voor Israël, zuinig over antisemitisme