Nieuwe sjoel Amstelveen opent haar deuren

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Het gebedshuis komt in de voormalige Bankraskerk aan de Max Havelaarlaan in het hartje van Amstelveen. Hiervoor is de kerk helemaal verbouwd tot sjoel. De meubels, zoals de kast voor de Torarollen, zijn ontworpen door architect Piet Cohen. De Amsterdamse opperrabbijn Aryeh Ralbag en Amstelveense burgemeester Jan van Zanen (VVD) openen de nieuwe sjoel vanavond.

De komst van de nieuwe sjoel heeft een goede reden: de voormalige NIHS-synagoge aan Kostverlorenhof in Amstelveen was immers te klein geworden. De gemeenschap krijgt nu een ruim gebouw, dat plaats biedt aan vierhonderd mensen en tevens gebruikt kan worden voor sociale activiteiten. De sjoel heeft een gematigd orthodoxe signatuur, maar de deuren staan open voor alle Joden van vroom tot vrij. Daarnaast gaat het gebouw open voor de niet-Joodse samenleving en zal de NIHS contacten aangaan met andere religieuze groepen in Amstelveen. Ook wordt er contact gezocht met buurtbewoners. Een open dag voor de buurt en de eerste cursussen over Jodendom staan al gepland voor januari en februari. De gemeente vindt het belangrijk om zijn buren zowel letterlijk als figuurlijk te kennen.

De Bankraskerk is een voormalige protestantse kerk. Het godshuis, dat dateert uit 1971, kwam leeg te staan en werd een paar jaar geleden afgestoten door de Protestantse Kerk Nederland (PKN). De NIHS Amsterdam kocht het pand en gaf er zo een nieywe bestemming aan. Dit is niet voor het eerst: eerder al zijn er kerken in Nederland tot synagoge omgebouwd. Andersom kan het ook: vooral na de oorlog werden lege synagogen als kerk gebruikt; onder meer in Winschoten, Enkhuizen, Alkmaar, Assen en Dieren.

Categorie:

Home » Nieuws » Religie » Nieuwe sjoel Amstelveen opent haar deuren