NIK en PIG houden sjoeldienst voor nieuwe koning

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Ter gelegenheid van de inhuldiging van koning Willem-Alexander organiseren het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap en het Portugees-Israëlietisch Kerkgenootschap een bijzondere synagogedienst. De dienst vindt plaats in de Portugese synagoge, de Esnoga of Snoge, in Amsterdam, op zondagavond 28 april (18 Ijar, Lag ba’Omer 5773).

De orde van de dienst heeft een historisch karakter en komt, geactualiseerd naar de inhuldiging van de nieuwe koning, overeen met de bijzondere dienst die met groot ceremonieel voor de inhuldiging van koningin Wilhelmina op 31 augustus 1898 in de Snoge werd gehouden. Tijdens de bijzondere dienst van aanstaande zondag worden de sifré Tora (wetsrollen) door de synagoge gedragen, waarna voor het eerst het Hanoteen tesjoe’a gebed voor de nieuwe vorst wordt uitgesproken. Daarna is er een gelegenheidsgebed dat speciaal voor deze gebeurtenis is geschreven door Haham P. Toledano.

De Teba (verhoging in de synagoge) en lessenaar zijn gedekt met de bijzondere set van oranjekleden, gemaakt van oranje zijde en bedekt met antiek Italiaans kant. Het kant dateert mogelijk van rond 1500, en vormde mogelijk oorspronkelijk delen van beddespreien. Deze set werd vervaardigd ter gelegenheid van het bezoek van koning Willem III aan de snoge op Saba (sabbat) Sjemini, 15 april 1882 en is sindsdien bij Oranje-gelegenheden ter herinnering aan dit koninklijk bezoek gebruikt.

Bron: NIK

Categorie:

Home » Nieuws » NIK en PIG houden sjoeldienst voor nieuwe koning