Niki Jacobs treedt op bij Crescas

De Joodse zangeres Niki Jacobs (34) maakt aankomende zondag haar opwachting bij Joods educatief centrum Crescas. De gevierde en gelauwerde artieste zal een ode brengen aan het Jiddisj. Dit is het eerste optreden na de lancering van haar album ‘Mameloshn’. “Niki ‘s repertoire bewijst opnieuw dat Jiddisj een levende taal is en zich ook voortreffelijk leent voor de meest uiteenlopende wereldhits, maar dan in deze Joodse moedertaal’’, zegt directeur Michel Waterman van Crescas. In de afgelopen jaren zette zijn centrum al cursussen Jiddisj op, waaronder een online cursus.

Crescas wilde graag een Jiddisje muzikale middag die bewijst dat het Jiddisj nog springlevend is en de pracht van de taal zou uitstralen. Waterman: “Niki vertaalt beroemde pophits in het Jiddisj, en wordt gezien als een van de beste vertolkers van het Jiddisje lied. Daarnaast heeft ze net haar cd-lancering gehad en hebben wij de primeur van het eerste optreden na de cd lancering”. De vertaling van beroemde pophits naar het Jiddisj maakt het zo bijzonder. “Wij van Crescas verwachten een unieke middag waarbij talent, muziek en een Joodse cultuurtaal elkaar ontmoeten en het publiek kennismaakt met het Jiddisj in een nieuw jasje”.

Crescas geeft aan deze middag, die plaatsvindt in het Betty Asfaltcomplex, een extra educatief accent met een lezing over het Jiddisj in het Amsterdamse dialect. De spreker van dienst is Marc van Oostendorp, hoogleraar Fonologische Microvariatie aan de Universiteit Leiden. Hij is eveneens schrijver van artikelen over taalvariatie, fonologie, interlinguïstiek. Ook houdt hij zich bezig met het Nederlands en het Esperanto. “Marc is een taalkundige duizendpoot die zich verdiept heeft in de invloed van het Jiddisj op het Amsterdams. Hij is een veel gevraagd spreker op het gebied van taal”, zegt Waterman. De directeur wil graag naast de muzikale ervaring een stukje verdieping, ‘educatie is immers ons hoofddoel’, toevoegen aan de middag middels deze lezing. “Last but not least heeft Crescas een unieke online cursus Jiddisj ontworpen. Uniek, omdat hij kwalitatief zeer goed is en in het Nederlands is”. Bekijk een deel van de cursus via deze link.

Niki Jacobs wordt gezien als een van de hedendaagse vertolkers van Joodse muziek in Nederland. Ze richtte onder meer de band Nikitov op en toert door het land met theatervoorstellingen. Ook trad de artieste internationaal op, waaronder in Washington, New York, Budapest en München. Naast het geven van concerten over de hele wereld, geeft Jacobs privélessen in zang en geeft ze workshops aan meerdere mensen. Ze is tevens oprichter en directeur van de stichting ter Bevordering van de Jiddisje Cultuur. De club wil ervoor zorgen dat de Joodse cultuur van voor de Tweede Wereldoorlog terug komt en behouden blijft[dv].

Categorie:

Home » Cultuur » Media » Niki Jacobs treedt op bij Crescas