Joden Kiev krijgen ton voor veiligheid

BBC

Het Europees Joods Congres (EJC) schenkt de Joodse gemeenschap in Kiev dit jaar –opnieuw– 100.000 dollar, ruim 91.500 euro. Het geld is bedoeld om synagogen en andere Joodse gebouwen in de hoofdstad van Oekraïne beter te kunnen beveiligen. De Oekraïense opperrabbijn Yaakov Dov Bleich is het EJC zeer erkentelijk, verklaarde hij deze week tegenover de Israëlische krant Jerusalem Post  De voorzitter van het congres, de Rus dr. Moshe Kantor, heeft volgens hem ‘grote dingen’ gedaan.

De Joodse gemeenschap in Oekraïne heeft het niet gemakkelijk. Met name de beveiliging van synagoges en Joodse scholen kost veel geld. “Maar het is absoluut nodig”, zegt Sasha Gilgur, een van de leiders van de gemeenschap. Dankzij de eerdere donatie van het EJC kon hij zijn school aanmerkelijk beter beveiligen. “Met als gevolg dat dit jaar veel ouders voor onze school kozen vanwege het veilige karakter. We hebben camera’s opgehangen, toegangscontrole ingevoerd, een professionele bewaker aangesteld en zo nog meer.” Rond synagoges gebeurt hetzelfde. “We worden vrij vaak geconfronteerd met provocatie. Bij de synagoge verzamelen zich vaak jongeren die antisemitische leuzen schreeuwen.”

Volgens een woordvoerster van het Europees Joods Congres vormt ondersteuning van Joodse gemeenschappen (vooral zij die het financieel zwaar hebben) een integraal onderdeel van het EJC-beleid. “Toen de spanningen in Oekraïne in 2013-2014 tot een hoogtepunt kwamen, hebben we 100.000 dollar gedoneerd. Dit jaar zullen we dat opnieuw doen.

The Jerusalem Post meldde verder dat in het Franse Saint-Quentin (Parijs) zaterdagmorgen een 53-jarige Jood, Salomon Z., is belaagd door drie jongeren van Arabische komaf. Dit gebeurde nadat hij een dienst in de synagoge had bijgewoond. De man werd tegen de grond gewerkt, nadat een van de jongeren hem voor ‘vuile Jood’ had uitgescholden en in het gezicht had geslagen [dv].

Bron: RD

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse wereld » Joden Kiev krijgen ton voor veiligheid