Jan Wolkers’ ‘Nooit Meer Auschwitz’ krijgt renovatie
Het Holocaustmonument Nooit Meer Auschwitz van wijlen schrijver en kunstenaar Jan Wolkers krijgt volgend jaar een grote opknapbeurt. Dat is nodig omdat de lijm onder sommige glasplaten te zien is. Het gedenkteken in het Amsterdamse Wertheimpark wordt beheerd door het Nationaal Auschwitz Comité (NAC) en is jaarlijks het middelpunt bij de nationale Auschwitz-herdenking.
Het glazen spiegelmonument weerkaatst de hemel met barsten erin. De barsten bracht Wolkers indertijd zelf aan, want die horen bij het kunstwerk, en daar is niets mis mee. Onder de glasplaten is de bruine lijm te zien die de kunstenaar in de jaren zeventig en negentig van de vorige eeuw gebruikte. Andere delen van het glas zijn dof geworden of zitten vol krassen, zo meldt Het Parool.
Renovatie
Er komt daarom een opknapbeurt. Hiertoe heeft stadsdeel Centrum in overleg met het NAC en de nabestaanden van Wolkers besloten. “We vinden het belangrijk dat het zorgvuldig gebeurt. Ook de buurt wordt geïnformeerd de plannen,” zegt een woordvoerder tegen de krant. De buren staan bekend als mondig. Toen het NAC ooit aankondigde het Namenmonument op deze plek te plaatsen, kwamen ze in opstand en werd gekozen een andere locatie.
Grondige aanpak
Het monument kan ook nog verzakken en dus wordt straks voor de zekerheid de ondergrond verstevigd. De afwatering wordt verbeterd waardoor minder gruis en vuil op de glasplaten blijven liggen, aldus de krant. Verder wordt onderzocht wat er kan worden gedaan om beschadiging van het glas door bijvoorbeeld grind tegen te gaan. Over de lijmresten wordt contact gezocht met de leverancier met de hamvraag: hoe kan dit en hoe kunnen een herhaling voorkomen? De glasplaten zullen worden gepolijst en opnieuw worden gelijmd.
Strak plan
De renovatie zal plaatsvinden na de jaarlijkse herdenking op of rond 27 januari. Het kan ook nog eens in 2026 worden voordat het project echt begint. Weduwe Karina Wolkers laat Het Parool weten blij te zijn met de goede zorgen voor het werk van haar in 2007 overleden man. Wolkers-biograaf Onno Blom voegt eraan toe dat het ook prachtig is dat Louis La Rooy zal worden betrokken bij het project, de glaskunstenaar die Wolkers indertijd hielp met het monument. Hij weet precies wat er moet gebeuren.
Urn
Onder het monument ligt urn met as van Joden die in vernietigingskamp Auschwitz zijn vermoord. Overlevenden kregen die in 1952 mee na een herdenking in Polen. Wolkers kreeg in de jaren zeventig de opdracht een monument te maken. Hij ging aan de slag en kwam met het spiegelmonument aanzetten, dat gebroken glas heeft. Wie erin kijkt, ziet de hemel die gebroken is. In 1993 verhuisde het werk naar het Wertheimpark en werd het een stukje vergroot. Wolkers kan toen aanwijzingen, die thans nog kunnen worden gebruikt.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren