Twee in één en nog lekker ook – restaurantrecensie
Het Food Court Amsterdam City South heeft een cafetariadeel voor melkkost en een restaurantdeel voor vleeskost. Twee helften dus. Recensent Roland Vos ging langs om beiden uit te proberen. Ook is dit de plek waar de legendarische kosjere kroket van Broodje Meijer is neergestreken. Smaakt die nog steeds zo als vroeger?
In een wat saaie omgeving tussen hoge, deels voormalige kantoorgebouwen van Amstelveen ligt Food Court Amsterdam City South, een kosjer restaurant. Als een Siamese tweeling zit het vast aan het Adagio Hotel – Professor J.H. Bavincklaan 5. Sinds een paar jaar zijn hier diverse restaurantformules te vinden en één daarvan is het legendarische Broodje Meijer. Voor de zoveelste keer was de kosjere broodjeszaak kopje onder gegaan, maar dankzij drie stoere ondernemers werd de formule gered en streek die in Amstelveen-Noord neer.
Parkeerplek
Hoewel gelegen op een kantorenterrein met woningen nabij, kan je op het hotelterrein of op straat parkeren, zij het tegen betaling. Mijn scooter staat recht voor de deur, lekker makkelijk, en mijn diner-partner komt met het OV. De tramhalte Uilenstede ligt ongeveer driehonderd meter lopen verderop.
We gaan naar binnen en komen in een schone en enigszins gezellig ogende ruimte terecht. Wel wat klein dus, niet heel veel privacy. Zo komt het luidruchtige gezin met kleine kinderen twee tafels verderop zit qua geluid wel erg dichtbij. Het voelt alsof je op elkaar zit, terwijl er los van ons en het personeel achter de counter geen andere gasten aanwezig zijn.
Spijswetten
Overigens, we zijn in het melkkostdeel van dit kosjere Food Court beland, waar alleen producten worden geserveerd die volgens de spijswetten niet gemengd mogen worden met vlees. Ze verkopen hier pasta, pizza, bagels, salades en clubsandwiches. De bediening blijkt snel en efficiënt: de bestelde drankjes komen vrijwel direct op tafel. De door ons bestelde salade komt ook snel aan. Het is een verse sla-mix met wat gesneden rauwkost en een lekkere dressing die niet overheersend is.
Quattro formaggi
En dan een feestje op tafel: een pizza van het merk Agolini met vier soorten kaas. Deze delen we samen. Het baksel die ziet er lekker uit. Hij heeft een mooie knapperige bodem, goed gevuld met diverse kazen, mooi gesmolten maar nog wel afzonderlijk herkenbaar en proefbaar. Erg goed is de kortst, die niet te donker of aangebrand is, zoals je dat vaak in pizzeria’s of op andere plekken tegenkomt.
Omturnen
Nadat we hebben afgerekend, verhuizen we naar één deur verderop. Daar bevind zicht de vleeskostkant. In navolging van de Joodse spijswetten worden hier producten geserveerd die niet in aanraking mogen komen met melkkost. Ja, ik hoor u al denken dat het best ongebruikelijk is om eerst melk- en daarna vleeskost te eten. Omdat mijn tafelgenoot echt vlees wilde eten en ik het melkkostdeel eens wilde proberen, combineerden we beiden op een avond.
Gehaktbal
We bestelden de enige rode en witte wijn die open zjjn. Ik krijg een glas uitstekende Chardonay en mijn medeproever een Merlot. Die is eerst wat vlak van smaak, wat komt omdat hij te koud is geserveerd. Eenmaal op temperatuur komt de smaak beter los. Vervolgens nemen we een aantal losse gerechten zodat we zoveel mogelijk kunnen proeven. De gehaktbal is een beetje melig maar de smaak is uitstekend en de viskoek met chrein is een kanjer. Knapperig en goed op smaak: je ziet en proeft de vis.
Kroket broodje Meijer
Natuurlijk bestellen we de kosjere kroket, een gouwe ouwe van Broodje Meijer. Net als mijn tafelgenoot proefde ik de eerste vroeger in de sandwichshop in de Scheldestraat, waar de potjes mosterd op tafel stonden. Nu is het weer zover. De kroket komt hier met een broodje erbij. Hij is lekker knapperig en smaakt erg goed. De vulling is goed gekruid en heeft een bite. Ten opzichte van de ‘oude’ kroket vinden we deze beter.
Halfom?
Na de kroket is het tijd voor broodje warm pekelvlees, nog zo’n traditioneel gerecht van Broodje Meijer. Die is nog echt zoals we hem gewend waren. Fijn is dat ze het vlees niet op het brood doen, waardoor dat broodje zompig zou worden. Het komt in een apart bakje. Het broodje is ook nog eens het originele ‘broodje Meijer’; een knapperig kadetje. Naast het pekelvleesgerecht bestelden we een hamburger. Ook een goed broodje met een mooi stuk kwalitatief rundvlees, geserveerd met een lichtpittige saus.
Kleine puntjes
De presentatie is is modern: alles op houten planken en in een eigentijds servies. De saus komt steeds in kleine bakjes, zodat er niet teveel verspild wordt en je zeker weet dat het telkens vers is. Toch wat kleine minpuntjes: de rode mieriksaus ‘chrein’ is vlak van smaak. Dit kan beter, want hij moet pittiger zijn. Ook mag de Friet iets knapperiger worden.
Als laatste komt er de entrecote-sandwich van het merk Entrecotebar’. Fantastisch, wat een genot. Er zit een soort pesto op, samen met gebakken uitjes, sla en tomaat, met uitstekend vlees. Voor dit gerecht wordt alweer ander broodje gebruikt.
Nostalgisch lekker
Net als bij het melkkostdeel is de bediening efficiënt, netjes en vriendelijk. De serveerster is van Oekraïense komaf. Ze heeft er zichtbaar plezier in, doet haar best Nederlands te spreken en gebruikt humor. Met zorg gaat de heater (een verwarming) aan zodat wij het niet te koud hebben. Erg lief. We bestellen een dessert: een oregeade-bolus (amandel) en zij vraagt netjes of hij warm moet. Natuurlijk willen wij dat. Ook dit gerechtje smaakt nostalgisch lekker.
Het was een leuke avond met lekker eten in een aangename professionele omgeving. Niet goedkoop maar we bestellen dan ook belachelijk veel eten om deze rubriek zo volledig mogelijk te kunnen maken. We geven het Food Court Amsterdam City South een 8,5. Chapeau.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren