NS-conducteur zingt ‘Waar komen Joden vandaan’ door intercom trein

NS
Pixabay

Een conducteur van de Nederlandse Spoorwegen heeft door de intercom van zijn trein het voetballied ‘Waar komen Joden vandaan’ gezongen. Het gebeurde zaterdagnacht in de intercitytrein van Tilburg naar Rotterdam. In de trein zouden voornamelijk carnavalvierders gezeten hebben. Op Twitter is grote verontwaardiging en woede ontstaan over de actie. De NS spreekt van ‘enthousiaste collega’s’, maar neemt ook afstand van de conducteur en biedt excuses aan. Het is onduidelijk of er sancties volgen tegen de man.

Volstrekt ongepast
Het concern reageerde op een tweet met klacht van een passagier in dezelfde trein. De klacht werd meteen opgepakt. “Hier was sprake van enthousiaste collega’s die de omroep wilden aanpassen op de reizigers die op dat moment, tijdens carnaval, in de nachttrein vanuit Tilburg zaten. Wij begrijpen dat zij een pro-Ajax voetballiedje hebben laten horen,” liet een woordvoerder van NS later weten. “Laat helder zijn: we vinden dit volstrekt ongepast. Daar mag geen onduidelijkheid over bestaan. NS is een divers bedrijf, dat willen we ook uitstralen. Daar past zoiets niet bij, daar bieden we onze excuses voor aan.”

Woedend
Op Twitter regende het boze reacties op NS. ‘Kijk nou dan, #NS heeft per ongeluk een #nazi als #conducteur aangenomen. Ik dacht dat de laatste nazi met #NS- veewagons richting #Auschwitz reed. Ben benieuwd naar hoe de NS na de algemene excuses de smeerlap aanpakt’, schreef @bertpfeiffer2. ‘Zou de NS toch moeten weten, ze hebben velen zelf opgehaald om weg te brengen… Fuck die excuses, steek ze ergens, achterin de trein. NS biedt excuses aan voor in trein omgeroepen voetballied over Joden’, aldus @ReneeCBroersTels.

‘Niet accepteren’
Het CIDI was boos op NS. ‘CIDI heeft geen goed woord over voor het optreden van de medewerkers. “Ik vind het pijnlijk en te dom voor woorden dat dit in een trein van NS moet gebeuren. Dit mogen we niet accepteren.”’ twitterde de organisatie. Tegelijkertijd kreeg het CIDI kritiek vanuit pro-Palestijnse hoek. ‘Ach ach ach kleinzierige beesten van @CIDIjongeren @CIDI_nieuws doen hun beklag nog eens @NS_online Geeft uitleg,maar dat is niet genoeg, toch nog hun terreur stemmetje laten horen Jullie vertegenwoordigen alleen #nazi @Israel niet de #Joden #FreePalestine’ schreef trol @@UyghurFor.

Anti-Joodse koren
Geregeld roepen antisemitische voetballiederen en -leuzen discussie in de maatschappij op. Ajax-hooligans beschouwen ‘Joden’ als geuzennaam omdat ze hun club als ‘Jodenclub’ zien en gebruiken daarom allerlei kreten met ‘Joden’ erin. Voor veel Joden (supporters en niet-supporters) levert dit veel ergernis en ongemakkelijke momenten op. Ajax’ tegenstanders schreeuwen juist anti-Joodse leuzen en liederen, zoals ‘Hamas, Hamas, alle Joden aan het gas!’. Ondanks dat het al jaren schering en inslag is, lukt het de autoriteiten, de KNVB en voetbalclubs niet om de antisemitische kreten te verbannen uit het voetbal.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » NS-conducteur zingt ‘Waar komen Joden vandaan’ door intercom trein