Obama staakt strijd tussen Israël en Palestijnen

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

De president van de Verenigde Staten heeft gekozen voor het opleggen van een afkoelperiode van drie maanden. Hij hoopt dat de gemoederen hierna tot bedaren zijn gekomen en de strijd weer kan worden voortgezet. “De spreekkoren waren kwetsend, aanhoudend en massaal”, aldus Obama, “op dit moment heb ik geen andere mogelijkheid.”

Israël heeft een comfortabele voorsprong in de strijd en de kans dat de overwinning nog naar de Palestijnen gaat, lijkt gering. Dat Obama en voorgangers een voor de Palestijnen negatieve invloed hebben gehad op de tussenstand is voor kenners onbetwist. Khaled Masal, leider van Hamas en belangrijke Palestijnse speler in het conflict zegt dat hij de woede van zijn aanhangers wel begrijpt: “Ik wil absoluut niet goedpraten wat er is geroepen en referenties naar de holocaust of het beroep van de moeder van Obama zijn natuurlijk ongepast. Maar als je zo hard knokt voor de overwinning, en de Verenigde Staten een zeer discutabele drie miljard dollar per jaar uitkeren aan het Israëlische leger, dan is dat voor onze hondstrouwe aanhangers frustrerend. Ik wil vooropstellen dat ook wij het liefste gewoon de strijd willen voortzetten.”

Omdat de kwetsende protesten uit Palestijnse hoek komen, zal Israël bij aanhoudende spreekkoren een reglementaire overwinning boeken. Dit zou betekenen dat een deel van het beloofde land, de Gazastrook, eigendom van de Israeli’s wordt. Sinds 1946 wist Israël al meerdere stukken van Palestina te winnen. De Palestijnen hebben sinds de invoering van de ‘UN Partition’ in 1947 nog nooit land weten te veroveren, en spelen daardoor inmiddels aanzienlijk meer uitwedstrijden dan eerder in de geschiedenis.

Het is niet de eerste keer dat aanhangers van anti-zionistische staten negatief in het nieuws komen. Tijdens eerdere ontmoetingen als de eerste intifada en de zesdaagse oorlog in 1967 waren soortgelijke spreekkoren te horen, maar conflicten werden nooit eerder gestaakt om deze reden [TH].

(Dit bericht kwam in het kader van Poeriem tot stand met dank aan De Speld)

Categorie:

Home » Nieuws » Obama staakt strijd tussen Israël en Palestijnen