OJCM steekt Spanjaarden hart onder de riem

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Een delegatie van het OJCM (Overleg van Joden, Christenen en Moslims) heeft een condoleancebezoek gebracht aan de Spaanse Ambassade in Den Haag naar aanleiding van de aanslagen in Catalonië. De ambassadeur was echter op reis. De drie werden daarom ontvangen door de tweede man Fernando Fernandez-Aguayo. Ze staken de Spanjaarden een hart onder de riem en brachten condoleances over. Bij aanslagen in Barcelona en het stadje Cambrils kwamen vijftien mensen om. Er vielen zeker 120 gewonden. Samen legden de afgevaardigden van het OJCM bloemen neer bij ingang van de Spaanse ambassade.

De delegatie bestond uit Hanneke Gelderblom-Lankhout (Joods), Ebubekir Özture (moslim) en Jan Post Hospers (christen). Ze spraken respect uit voor de manier waarop de Spaanse maatschappij heeft gereageerd op de aanslagen. De Marokkaanse gemeenschap in Spanje wordt er niet op aangekeken en de daders worden uitdrukkelijk benoemd als terroristen. Fernandez-Aguayo wees de drie op het feit dat Spanje heeft leren omgaan met terroristische aanslagen, waarvan de aanslag in Madrid in 2004 met 191 doden de meest afschuwelijke was. Ook sprak hij over de geschiedenis van de Joden in Spanje en Nederland.

Joden, christenen en moslims proberen in Nederland en binnen het OJCM samen op te trekken na terreurgeweld en bij internationaal gevoelige politieke zaken. Zo willen ze laten zien dat ze in goede verstandhouding samen leven en vanuit de eigen religie en levensbeschouwing een bijdrage leveren aan de democratie. Het OJCM stelde een korte verklaring op:

‘Steeds opnieuw aanslagen, nu op de Ramblas in Barcelona en in Cambrils, belangrijke toeristische centra in Spanje. Hierbij werden vijftien burgers gedood en vielen er meer dan honderd gewonden. De perverse leiders van IS roepen verwarde jongeren op tot het plegen van zelfmoord met de overduidelijke opzet daarbij zoveel mogelijk mensen te doden. Zij misbruiken de naam van God. Deze handelingen hebben niets met ons geloof te maken.
Wij, Joden, Christenen en Moslims, verenigd in het OJCM, en alle andere hier aanwezigen wijzen deze orgie van haat af. Wij zijn intens verdrietig over de al die doden en gewonden in Barcelona en Cambrils. Wij willen onze gevoelens van medeleven met de nabestaanden betuigen en wensen alle gewonden spoedig herstel.’

Categorie:

Home » Nieuws » OJCM steekt Spanjaarden hart onder de riem