Eerste Nationale Iftar met Joden en moslims een feit

wiki

Voor het eerst in de geschiedenis is er een Nationale Iftar gehouden, een gezamenlijke maaltijd waarin het vasten tijdens de islamitische vastenmaand Ramadan na zonsondergang wordt onderbroken. Aan de happening, die werd georganiseerd door het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) deden ook Joden en christenen mee. Zij waren aangehaakt via de Organisaties voor Joden, christenen en Moslims (OJCM), voorheen het Cairo Overleg. Namens de Nederlandse regering was staatssecretaris Jette Klijnsma (PvdA) aanwezig.

‘De vastenmaand is in de laatste decennia een steeds bekender fenomeen geworden in onze samenleving waarbij regelmatig het initiatief wordt genomen om mensen met verschillende achtergronden met elkaar in gesprek te laten gaan en elkaar beter te leren kennen’, zo luidt het in een persbericht van de organisatie. ‘Aan de tafels wisselen mensen met elkaar van gedachten en bundelen hun positieve krachten. Zo bevestigen ze dat er meerdere bindende elementen aanwezig zijn waaruit zij hun motivatie kunnen putten om in Nederland een harmonieuze sfeer te creëren’.

De eerste Nationale Iftar kreeg een inhoudelijk thema mee: armoede. De aanwezigen gingen daarover met elkaar in gesprek. Naast vertegenwoordigers van de belangrijkste Joodse en islamitische organisaties waren er ook ambassadeurs uit moslimlanden aanwezig. Het ging om diplomaten uit onder meer Afghanistan, Bosnië-Herzegovina, Egypte, Indonesië, Irak, Iran, Maleisië, Marokko, Pakistan, Palestina, Saoedi-Arabië en Turkije. De ambassadeur van Israël was er niet bij, hoewel ook daar veel moslims wonen.

Namens de Joodse organisaties sprak onder meer rabbijn Katzman van het NIK Den Haag. Hij legde uit dat armoede in de Talmoed wordt gezien als een gebrek, en dat er geen groter gebrek is dan het gebrek aan verstand’, zoals bij die dader van de recente aanslag in Londen. De bestrijding van die armoede en dat gebrek gebeurt door tsedaka: rechtvaardigheid en liefdadigheid. ‘Dat houdt in dat als ik meer heb dan die ander ik het voorrecht heb om dat met die ander te delen. Hoe belangrijk dat voorrecht is en de vreugde van dat delen werd verder toegelicht met een chassidisch verhaal’.

CMO-voorzitter Rasit Bal nam ook het woord. Hij heette iedereen welkom en zei blij verrast te zijn met de grote opkomst – er waren 162 mensen aanwezig. Ook refereerde hij aan de recente aanslag in Londen, waarbij met een busje werd ingereden op moskeegangers die na het laatste avondgebed hun gebedshuis verlieten met één dode en acht gewonden tot gevolg. Bal merkte op dat hierdoor de verkeerde groep mensen werd getroffen: niet de terroristen, of mensen van IS, maar juist onschuldige, gelovige moslims.

Categorie:

Home » Nieuws » Religie » Eerste Nationale Iftar met Joden en moslims een feit