‘Yesterday’s dawn’ wint prijs Joods Filmfestival Moskou

In Moskou heeft de film ‘Yesterday’s dawn’ de prijs voor de Beste Langspeelfilm gewonnen. Het drama is geregisseerd door Chris Kraus en vertelt het verhaal van de Duitse historicus Tatily van Blumen (gespeeld door Lars Eidinger) die zich voorbereidt op een conferentie over de sjoa. Kraus was zeer vereerd met de prijs. Volgens hem is het Joods Filmfestival in Moskou ‘een belangrijk cultureel evenement voor de Russisch-Joodse gemeenschap en voor het hele land’.

Het festival was van 12 tot 19 juni, en werd voor de derde maal gehouden. Er waren films te zien uit Rusland, de Verenigde Staten, Frankrijk, Israël, Polen, Spanje, Denemarken, Canada, Groot-Brittannië en andere landen. Volgens experts gaat het om een festival van wereldniveau. Yuri Kranner, president van de Russische Joodse Congres (RJC) vertelde aan een persbureau dat de films ‘voldoen aan de hoogste criteria’. “Het festival heeft haar levensvatbaarheid zeker bewezen. Naar mijn mening komt dit omdat film het universele middel van communicatie en uitwisseling is over standpunten van vandaag,” aldus Kranner. Hij kreeg bijval van de organisator van het festival, Egor Odintsov.

Andere prijzen waren er ook. Die voor de Beste Korte Fictie ging naar de film ‘Met andere woorden’ die gaat over de ontmoeting tussen een vader en dochter. De prijs voor Beste Documentaire ging naar de film ‘Wie zal mij nu liefhebben’ van Tomer Heymann. en Barak Heymann. Deze documentaire gaat over het lot van een jonge Jood, die besmet is met HIV. In Rusland is dit onderwerp omstreden omdat HIV vaak in verband wordt gebracht met homoseksualiteit, wat verboden is is Rusland. In 2013 ging een anti-homowet in die homoseksualiteit strafbaar stelt. In de organisatie van het filmfestival zitten ook het Joodse Museum en het Centrum voor Tolerantie in Moskou.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Cultuur » Film » ‘Yesterday’s dawn’ wint prijs Joods Filmfestival Moskou