Ondergedoken Joodse vrouw (89) in tehuis gestopt, zoon gearresteerd

Pot-Ossendrijver
anoniem

Lucie Pot-Ossendrijver (89) die op hoogbejaarde leeftijd opnieuw ondergedoken zat, is gevonden door de politie en opgepakt. Op vordering van de rechter is de Joodse dame in verzorgingstehuis Molentocht te Purmerend geplaatst. Daar zit zij nu achter slot en grendel, zo laten familieleden weten. Haar zoon, schoondochter en haar klinisch psycholoog zijn door de politie gearresteerd. Ze werden meegenomen en vastgehouden in een huis van bewaring. Inmiddels is het drietal weer op vrije voeten. Ze worden verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving, ook wel ‘ontvoering’. Tegen hen was aangifte gedaan door de currator van zijn moeder, die weigerde om gedwongen te worden opgenomen in een inrichting.

Familievete
Vorige week dook mevrouw Pot-Ossendrijver wederom onder nadat de rechter had bepaald dat zij gedwongen moest worden opgenomen in een psychiatrische inrichting. Aan de gerechtelijke uitspraak ging een lange juridische strijd tussen familieleden vooraf. Deze familievete wordt nog steeds. Er is onenigheid tussen een zoon die bij haar inwoont en een zoon die op afstand woont. Die laatste vindt dat zijn moeder moet worden opgenomen. De zoon die bij mevrouw Pot-Ossendrijver inwoont, is het daarmee oneens. Het conflict heeft geleid tot het aanstellen van een curator en een stap naar de rechtbank. Door de ruzie is het echter moeilijk gebleken om een beoordeling van de thuissituatie te krijgen waar beide strijdende partijen mee akkoord kunnen gaan.

Gerechtelijke dwaling
De rechter bepaalde onlangs dat mevrouw Pot-Ossendrijver verplicht moet worden opgenomen in een gesloten inrichting, maar nu blijkt dat er mogelijk sprake is van gerechtelijke dwaling. Dit blijkt uit gesprekken met betrokkenen en documenten waarover het Noordhollands Dagblad beschikt. Zo vinkte de psychiater die de dame moest onderzoeken een verkeerd vakje aan. Ze zou zijn onderzocht, terwijl later zou blijken dat dit niet zo is geweest. Ook staat in het gerechtelijk besluit dat de inwonende zoon de thuiszorg voor zijn moeder zou belemmeren, terwijl de thuiszorgorganisatie nu stelt nog wekelijks te zijn langsgekomen. Verder gaat de vrouwe eens per week naar een zorgboerderij in de buurt.

Thuiszorgmap
Wel is het zo dat Pot-Ossendrijver geen volledig thuiszorgpakket meer ontvangt omdat een zoon bij haar inwoont, zo stelt de krant. In de thuiszorgmap, die de rechter mocht inzien, staat dat het haar goed gaat. De rechter weigerde echter in de map te kijken. Ook een mail van de huisarts, die de aan moeder en zoon toegewezen advocaat onder de aandacht van de rechtbank wilde brengen, werd door de rechter niet in het dossier opgenomen. Het is niet duidelijk waarom dit niet gebeurd is. In de mail van de huisarts staat dat die geen gevaar ziet. Naar zijn mening wordt de dame goed wordt verzorgd door haar zoon en de betreffende zorginstellingen.

Klinisch psycholoog
Net als de huisarts vindt de klinisch psycholoog die aan de zorgboerderij verbonden is, dat mevrouw Pot-Ossendrijver thuis niet in gevaar is. In een schriftelijke verklaring stelt hij dat het goed met haar gaat. De conclusie van de rechter, dat een gedwongen opname noodzakelijk is, verbaast hem. De dame heeft een traumatisch oorlogsverleden en daarom is thuis wonen op deze hoge leeftijd volgens hem de beste uitkomst. De klinisch psycholoog kan dit onderbouwen, omdat hij ziet dat mevrouw Pot-Ossendrijver zich sociaal, opgewekt en nieuwsgierig gedraagt. Opname in een gesloten afdeling van een psychiatrische inrichting zal volgens hem juist zorgen voor een verslechtering.

Oorlogsuitkering
Mevrouw Pot-Ossendrijver heeft een traumatisch oorlogsverleden. In de Tweede Wereldoorlog verloor ze haar moeder en driejarige broertje. Zelf heeft ze op veel onderduikadressen gezeten en zo heeft ze de Sjoa overleefd. De Joodse dame heeft recht op compensatie voor oorlogsgetroffenen, zowel uit Duitsland als uit Nederland. Echter, de curator keert dit geld niet uit. “Ik doe mijn werk zoals ik doe en de rechter controleert of ik mijn werk goed doe,” aldus de curator tegen de krant. Vanaf haar onderduikadres laat Pot-Ossendrijver weten dat het naar omstandigheden goed met haar gaat. “Maar die omstandigheden deugen niet,” zegt ze. Niemand weet waar ze ondergedoken zit, maar het is de vraag hoe lang zij zich kan blijven verstoppen.

Categorie:

Home » Nieuws » Ondergedoken Joodse vrouw (89) in tehuis gestopt, zoon gearresteerd