Onderzoek relatie keppeltje en religieuze identiteit
Het Pew Research Center heeft statistisch onderzoek gedaan naar de betekenis van het keppeltje, de hoofdbedekking van keuze voor Joodse mannen. Een fraaie tabel (zie hieronder) met toepasselijke plaatjes is het resultaat. En alhoewel het onderzoek in Israël is gedaan, spreken de resultaten alle talen van de wereld.
‘Kleren maken de man’, luidt een oud Nederlands gezegde. Oftewel: wat je draagt, zegt iets over jezelf. En in dit geval over wat je gelooft. In Israël is het dragen van een keppeltje – of juist het niet dragen daarvan – nauw gerelateerd aan de religieuze identiteit van de Joodse man.
Het hoofddeksel (in het Jiddisch een yarmulke genoemd en in het Iwrit een kippá) wordt in Israël door ongeveer een-derde van de Joodse mannelijke bevolking gedragen. Er zijn verschillende basisstijlen, waarvan sommige bij bepaalde subgroepen typisch de voorkeur verdienen boven andere.
Onder Israëlische mannen die antwoorden dat ze meestal een grote, zwarte stoffen keppel dragen, identificeert de meerderheid (58 procent) zich als Haredi of ultraorthodox. De meeste manen die een zwart gehaakte variant dragen (59 procent) identificeren zich echter als Masorti, traditioneel, en het kleinere zwarte gehaakte broertje (een kippá srugá) en de gekleurde versie – al dan niet met patroon – is vooral voorbehouden aan de Dati of (modern-) orthodoxe Joden. Het overgrote deel van de Israëlische mannen, die normaal gesproken geen keppeltje dragen (73 procent) beschouwt zichzelf als Hilonie, of seculier. Ongeveer een kwart (27 procent) van de niet-dragers is Masorti, traditioneel.
De overgrote meerderheid van Haredi en Dati mannen dragen een keppel of een andere vorm van hoofdbedekking (in het openbaar prefereren sommige Haredi mannen een sjtreimel, een Oost-Europese bonten hoed). Van de Masorti respondenten draagt 42 procent regelmatig een hoofdbedekking en 57 procent niet. Er zijn – nauwelijks verrassend – nagenoeg geen seculiere Joodse mannen, die een religieuze hoofdbedekking dragen.
Pew heeft in het onderzoek ook de politieke opvattingen van keppeltjesdragers meegenomen. Voor uitgebreidere resultaten, klik hier.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren