Michelin bekritiseerd voor mijden Israël

Michelin Lauder restaurants
viaprestige-lifestyle.com (dv)

Ondanks de internationale faam van enkele toprestaurants in Israël, heeft Michelin geen belangstelling om het land op te nemen in de bekende restaurantgids. Zelfs een uitnodiging daartoe van Ronald Lauder, voorzitter van het Joods Wereldcongres (WJC) heeft daarin geen verandering kunnen brengen. Lauder schreef in een brief aan Michelin dat het uitblijven van een editie van de restaurantgids voor Israël een ‘zorgelijke omissie’ is, daarmee suggererend dat de beslissing om Israël niet op te nemen politiek van aard zou kunnen zijn.

“Israël is vandaag de dag een eerbiedwaardige mengelmoes van culturen en tradities, die samenkomen om een onderscheidend en exceptionele culinair landschap te produceren”, valt te lezen in de brief die in handen is gekomen van persbureau Associated Press. “Waarom weigert uw organisatie dan om een gids voor Israëlische restaurants uit te geven?” De miljardair, bekend als ondernemer en filantroop, voegde daaraan toe: “Alhoewel ik er zeker van ben dat dit niet uw bedoeling is, speculeren sommigen dat redenen anders dan op grond van verdiensten uw beslissing kleuren.”

Met name Tel Aviv heeft een levendige culinaire reputatie. Geuren en smaken bijeengebracht door Joodse immigranten worden vermengd met met de lokale, Meditterane keuken. De afgelopen jaren bereikte de faam van de Israëlische keuken een ongekende hoogte, waarbij Tel Aviv internationaal wordt erkend als reisbestemming voor foodies, liefhebbers van de gastronomie.

Tenminste één Israëlische chef, Moshik Roth, haalde verschillende felbegeerde Michelin-sterren voor zijn kunsten in ‘t Brouwerskolkje in Overveen en zijn huidige standplaats &Samhoud places  in Amsterdam. De chefs Yotam Ottolenghi en Assaf Granit zijn succesvol in Engeland.  Chefkok Michael Solomonov won de prestigieuze James Beard onderscheiding in de VS.

In Parijs zegt een woordvoerder van Michelin dat er nooit een Michelin Gids voor Israël is geweest en dat er momenteel ook geen plannen daarvoor bestaan. Zij voerde daar commerciële redenen voor aan. Het bedrijf kiest zijn locaties op grond van ‘gastronomische belangstelling’ en verkoop potentieel. Michelin heeft momenteel restaurantgidsen voor 27 landen en diverse stad-specifieke edities, waaronder de recentelijk uitgegeven gids voor Rio de Janeiro en Sao Paulo, waar vooralsnog geen enkel restaurant een ster haalde binnen het drie-sterrenstelsel van de restaurantbeoordelaar. Toch ging Michelin in deze steden van start met een gids, vanwege het potentieel  voor gastronomische ontwikkeling. “We voelden dat er iets gaande is in deze steden”,  verklaarde de woordvoerder aan Associated Press.

Categorie:

Home » Cultuur » Culinair » Michelin bekritiseerd voor mijden Israël