‘Ongebonden Joodse kandidaat’ met hart voor Joods Amsterdam

Bart Vink (beeld: twitter)
Bart Vink (beeld: twitter)

Bart Vink (47) is binnen Joods Nederland geen bekende. Toch wil hij, indien hij gekozen wordt in de Amsterdamse raad, zijn best doen om het ook voor de gemeenschap op te nemen waar mogelijk. “Het klopt dat ik geen bekende persoon ben in de Joodse gemeenschap, maar ik wil pal voor de Joodse zaak gaan staan als dat nodig is”, zegt hij. Vink groeide in Delft op in een Joods gezin. Het was niet altijd even gemakkelijk, omdat zijn moeder decennialang na de oorlog nog steeds ‘in de onderduik’ zat. “Mijn moeder zei altijd tegen ons: laat niemand merken dat je Joods bent. Dat deden we dan ook niet”.

Maar op latere leeftijd gingen hij en zijn twee broers op onderzoek uit. “Mijn middelste broer is actief geworden, eerst voor de Joodse gemeente Beit Ha’Chidush, de laatste jaren voor de Uilenburgersjoel. Hij is intussen in de Gerard Doustraat onder de choepah getrouwd. Mijn oudste broer is zich daarentegen volledig gaan verdiepen in de Tweede Wereldoorlog en doet helemaal niks met het geloof of Joodse tradities en gebruiken. Wel weet hij van alles over slagen en kampen.” Vink gaf zijn eigen invulling aan het Jodendom. “Als tiener ben ik naar Israël gegaan. Dat heb ik geweldig gevonden, juist ook omdat er daar veel mensen zijn die een seculiere invulling geven aan hun achtergrond en gericht zijn op het hier en nu. Zeker in Tel Aviv. Daar voel ik mij dan ook heel prettig. Ik kom er dan ook nog steeds regelmatig. Die stad geeft mij positieve energie. 

Vijftien jaar geleden nam hij zijn moeder mee naar Israël. “Zij dacht altijd dat mensen daar naartoe zouden gaan om er definitief te blijven, maar kwam er tijdens die reis achter dat het ook anders kan zijn. Ik heb haar daar toen rondgeleid en samen hebben we familie bezocht die Amsterdam in de jaren ’50 had verlaten. Het was een prachtige ervaring voor haar en ze zei: het lijkt alsof ik nu pas uit de onderduik kom. Sindsdien is ze meer actief geworden binnen Joods Nederland. Ze doet tegenwoordig af en toe dingen voor de WIZO en het JMW. Ik ben trots op haar en vind het fijn dat ze tegenwoordig op een positieve manier verbinding legt met haar Joodse roots”. Zelf viert hij verschillende Joodse feestdagen en neemt hij vrij op Pesach. “Voor mij heeft het Jodendom genoeg aanknopingspunten. Ik vind het belangrijk om elke dag ook even bij mijn Joods zijn stil te staan en geef dat ook verder. Zo hebben mijn twee dochters Joodse voornamen gekregen.”

Op politiek gebied staat Vink voor de keuzevrijheid die Joodse Nederlanders hebben om hun geloof te belijden. “Je moet iedereen in zijn waarde laten en laten zijn wie hij wil zijn. De overheid moet verre blijven van ingrijpen in de rituele slacht en de Joodse besnijdenis. Mocht ik in de Amsterdamse gemeenteraad komen, dan zal ik me daar dan ook hard voor maken als het aan de orde komt”, aldus de D66’er. Momenteel spelen deze onderwerpen nog niet op gemeentelijk niveau. “Toen in 2011 de sjechita in het parlement ter discussie stond, heb ik D66-Kamerleden actief benaderd. Ik was dan ook blij dat uiteindelijk de Eerste Kamerfractie van D66 tegen het verbod op Joodse slacht stemde en Joods leven in Nederland hierdoor niet wordt bemoeilijkt”.

Vink zal zich in Amsterdam niet alleen inzetten voor onderwerpen op zijn vakgebied (wonen, ruimte, mobiliteit), maar ook zijn nek uitsteken voor het Joodse smaldeel van de bevolking. “De afgelopen tijd heb ik dat bijvoorbeeld al gedaan door aandacht te vragen voor roofkunst in gemeentelijk bezit en voor een stedenband Amsterdam-Tel Aviv. Mochten er in de toekomst items spelen rond de thema’s Joods en Israel, dan zal ik alert zijn en voor de Joodse zaak opkomen.” 

Categorie:

Home » Nieuws » ‘Ongebonden Joodse kandidaat’ met hart voor Joods Amsterdam