‘Online verkoop antisemitische boeken moet stoppen’

Bol.com

Het moet eens afgelopen zijn met de verkoop in online winkels van boeken die een antisemitische inslag hebben. De webshops moeten met een betere aanpak komen om deze boeken te weren en er moet een duidelijke richtlijn voor de boekenbranche komen. Dat wil antisemitisme-coördirnator Eddo Verdoner, die stelt dat complotdenkers nu makkelijk kunnen verdienen aan de verkoop van dergelijke boeken in online winkels. Hij doet zijn oproep op dinsdag in het Reformatorisch Dagblad (RefDag).

“Dit wordt ook als een teken gezien dat het oké is om antisemitische lectuur te verspreiden,” zegt Verdoner tegen de krant. Hij roept online winkels op hun handelswijze openbaar te maken, zodat helder wordt op basis van welke criteria boeken die offline worden gehaald, getoetst kunnen worden. Ook wil Verdoner in gesprek met met webshops en andere online platforms. Samen kunnen ze dan gaan nadenken over een gezamenlijke werkwijze waarmee antisemitische boeken en andere producten sneller geweerd kunnen worden, aldus de krant.

Bij Bol.com is er jarenlang gesteggeld over de verkoop van boeken met een antisemitische inslag. Met name het Centrum Documentatie en Informatie Israël (CIDI) zat daar toen bovenop. De online koopjeshoek tuigde begin 2022 een richtlijn op voor de boekenverkoop. Met informatie van onder meer het CIDI kijken medewerkers onder meer naar of de inhoud ervan aanzet tot geweld, discriminatie of antisemitisme. Een aantal boeken verdwijnt daardoor uit het assortiment. Sommige titels mogen verkocht worden, maar krijgen een label met waarschuwing. Boeken die al langer op Bol.com staan worden eveneens middels de nieuwe regels beoordeeld.

“De afgelopen jaren zijn er meerdere keren boeken in het nieuws geweest waarvan we ons afvroegen of we die wel wilden aanbieden op ons platform,” vertelt een woordvoerder van Bol.com aan het RefDag. “En omdat het niet altijd duidelijk is of een boek discriminerend is en we ook zorgvuldig willen omgaan met de vrijheid van meningsuiting, hebben we besloten om hier een toetsingskader op te ontwikkelen.” Vanaf dinsdag kunnen bezoekers op de site meer informatie vinden over hoe de webwinkel omgaat met discriminerende boeken.

Lees ook:
Verdoner wil actie van OM tegen Bol.com om verkoop nazi-boeken

Het Openbaar Ministerie (OM) moet actie ondernemen tegen Bol.com, omdat die verkoopsite nog steeds nazi-boeken verkoopt. Dat stelt Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding Eddo Verdoner, die benadrukt dat de verkoop van deze dingen strafbaar is. Het OM moet gaan handhaven zodat Bol.com ophoudt met het aanbieden van deze omstreden literatuur en lectuur. Het bedrijf zegt slechts doorgeefluik te zijn. 

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » ‘Online verkoop antisemitische boeken moet stoppen’