Ontwerper van Yoda overleden

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

De grimeur Stuart Freeborn overleed gisteravond op 98-jarige leeftijd. Hij was de maker van figuren uit de legendarische science fiction en fantasy-films 2001: a Space Odyssee en de Star Wars trilogie. Voor die laatste films creeerde hij de wezens Chewbacca en Yoda. Voor Yoda liet Freeborn zich inspireren door de Joodse denker en wetenschapper Albert Einstein.

Niet alleen het gezicht van Yoda is op dat van Einstein gebaseerd, maar ook de ogen. De poppenmaker wilde de ernstige blik van de wetenschapper vastleggen in die van Yoda, het wezen dat in de films uitblinkt door zijn alomwetende wijsheid. Freeborn wilde van de pop eerst een lang, spitsig wezen maken, maar kwam op een gegeven moment uit op een klein, groen figuurtje. Daarnaast hing hij een grote foto van Einstein op in zijn studio en langzamerhand werd het gezicht van Yoda naar dat van de Zwitser, zij het zonder kin, gemodelleerd.

In de jaren van en na de eerste Star Wars films – ze verschenen tussen 1977 en 1981 – werd de pop van Freeborn een vaste waarde voor fantasy-fans. De kleine denker was dan ook weer te zien in de laatste drie films (1999-2005), maar dan door middel van computeranimatie. Freeborn had daar, voor zover bekend, geen problemen mee.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Achtergrond » In memoriam » Ontwerper van Yoda overleden