Oostenrijks parlement doet BDS in de ban

Oostenrijk
wiki

Het parlement van Oostenrijk heeft een motie aangenomen tegen de anti-Israëlische beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS). Het voorstel werd zonder tegenstemmen en van links tot rechts aangenomen. Voortaan is BDS in Oostenrijk officieel antisemitisch, onder meer omdat het het bestaan van de staat Israël in twijfel trekt. De Oostenrijkse overheid mag ook geen gelden of andere vormen van steun meer geven aan antisemitische organisaties, zoals BDS, en aan individuen.

De motie was ingediend door de Österreichische Volkspartei (ÖVP) van de conservatieve kanselier Sebastian Kurz. Aanleiding ertoe was een BDS-kraam voor de Universiteit van Wenen waar BDS-activisten anti-Israëlische pamfletten en leuzen verspreidden. Bij de stand werd ook opgeroepen tot een boycot van cultuur, muziek en sport uit Israël. Volgens parlementariërs van de groene, links-liberale en sociaaldemocratische fractie zijn er bij BDS sterke paralellen met wat de nationaalsocialisten in de periode 1938-1945 in Oostenrijk propageerden.

Oostenrijk staat aan de kant van Israël, laat de ÖVP in een verklaring weten. Die partij is de grootste in het parlement en vormt samen met de Groenen de regering. “Met de beslissing van vandaag geeft Oostenrijk opnieuw een voorbeeld voor heel Europa als het gaat om samenwerking met Israël. Israël is de partner van Europa in het Midden-Oosten. Dat geldt voor onze veiligheid, de economie en banen, evenals voor de waarden van de rechtsstaat en democratie,” aldus de ÖVP-Europarlementariër Lukas Mandl.

Het Alpenland is niet uniek. Vorig jaar heeft de Duitse Bondsdag al bepaald dat BDS een antisemitisch beweging is en daarom in Duitsland geen geld of ondersteuning meer krijgt. In tegenstelling tot de stemverhoudingen in het Oostenrijkse parlement stemden niet alle fracties in de Bondsdag voor. Zo onthielden de ultra-linkse partij Die Linke en de rechts-nationalistische partij Alternative für Deutschland (AfD) zich, omdat zij zich niet konden vinden in de uitgangspunten. Zo wil de AfD de BDS-beweging verbieden en daar riep het voorstel niet toe op.

In Nederland wordt BDS door een meerderheid in de Tweede Kamer niet als een antisemitische beweging gezien. Volgens Den Haag vallen de uitingen van deze beweging onder de vrijheid van meningsuiting en kan de overheid die daarom geen sancties of restricties opleggen.

Lees ook:
Duitse Bondsdag: BDS is een antisemitische beweging, geen geld meer

In Duitsland wordt de BDS-beweging voortaan als antisemitisch gezien en krijgt die geen geld of faciliteiten meer. AfD-voorman Alexander Gauland vindt het voorstel in de Bondsdag niet ver genoeg gaan en eist een verbod van BDS.

Categorie:

Home » Nieuws » Oostenrijks parlement doet BDS in de ban