Duitse Bondsdag: BDS is een antisemitische beweging, geen geld meer

Bondsdag
De plenaire zaal van de Bondsdag (foto: K. Rijken)

De Bondsdag heeft verklaard dat de beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS) een antisemitische beweging is. Dit gebeurde na het indienen van een gezamenlijke motie van linkse en rechtse partijen in het Duitse parlement. Volgens een meerderheid van de Bondsdag is BDS een anti-Joodse beweging die doet denken aan de tijd van het nationaalsocialisme in Duitsland. De links-radicale partij Die Linke en de rechts-nationalistische partij Alternative für Deutschland (AfD) stemden niet in met de motie. Ook was er kritiek van andere parlementariërs die vinden dat de vrijheid van meningsuiting door deze motie onder druk komt te staan.

Financiële stop
Door het aannemen van de motie worden geldstromen van de overheid naar BDS in Duitsland gestopt. Ook mag de regering geen gebouwen en faciliteiten van de Bondsdag ter beschikking te stellen aan organisaties zoals BDS, die zich in antisemitische bewoordingen uitdrukken of het bestaansrecht van Israël ter discussie stellen. De motie ziet Israël als ‘een Joods collectief’ en verwijst naar het beladen verleden van Duitsland, dat destijds sterk door antisemitisme werd beïnvloed. ‘De argumenten en methodes van de BDS beweging zijn antisemitisch, en doen denken aan Duitslands nazi-verleden’, zo staat in de motie te lezen. Duitsland is het eerste land in de EU dat de BDS-beweging als ‘antisemitisch’ bestempelt.

Vrijheid van meningsuiting onder druk
De motie werd ingediend door de fracties van de christendemocratische CDU/CSU, de sociaaldemocratische SPD, de liberale FDP en de groene Bündnis ’90/Die Grünen. Niettemin hebben twintig CDU-Bondsdagleden gewaarschuwd voor het beknotten van de vrijheid van meningsuiting. ‘Legitieme kritiek op het beleid van de Israëlische regering mag niet in diskrediet worden gebracht als vermeend antisemitisch en onnodig beperkt. We nemen de zorgen van het Israëlische maatschappelijk middenveld in dit opzicht serieus’, aldus de CDU’ers.

‘Niet per se antisemitisch’
Meer dan vijftig parlementsleden van de SPD, CDU/CSU en de Groenen wijzen er in een andere nota op dat het een verschil maakt of iemand een boycot van Israël eist of de etikettering van goederen uit de door Israël ‘bezette’ Palestijnse gebieden eist. Deze positie valt samen met de officiële houding van de Duitse regering. Want voor het kabinet van Bondskanselier Angela Merkel is de BDS-beweging ‘niet per se antisemitisch”, zoals staat in een interne notitie van het ministerie van Buitenlandse Zaken: ‘BDS is geen centraal beheerde beweging en bestrijkt een breed scala aan posities’. Bekijk het hele debat over BDS hier:

Die Linke: vrede bevorderen
Niettemin stemde een grote meerderheid van de Bondsdagleden voor de motie die BDS in de ban doet. Enkele parlementariërs van SPD en de Groenen stemden tegen of onthielden zich uit steun voor de beweging of omdat ze de motie te ver vonden gaan. De fractie van de radicaal-linkse partij Die Linke stemde niet in met de motie, omdat die het voorstel te ver vond gaan. “Die Linke wijst BDS af, maar deze motie druist in tegen de vrijheid van meningsuiting. We moeten meer doen om Israël en de Palestijnen vrede te laten sluiten,” aldus Bondsdaglid Heike Hänsel van Die Linke. “Legitieme kritiek op de Israëlische regering mag niet worden weggedrukt.”

AfD wil BDS verbieden
De rechts-nationalistische Alternative für Deutschland (AfD) onthield zich van stem. Niet omdat de partij tegen Israël of , maar omdat de partij juist zegt de grootste vriend van het land te zijn. Deze week nog verklaarde de Israëlische ambassadeur in Berlijn niets met de AfD te maken te willen hebben. Voorman Alexander Gauland vindt het het beste als BDS verboden wordt, en daar riep deze motie niet toe op. Bondsdagslid Jürgen Braun benadrukte dat de andere partijen misgrijpen omdat ze geen verbod op de BDS-beweging willen.

“Wat BDS doet is pure linkse Judenfeindschaft,” aldus Braun, die stelde dat de Duitse regering boter op zijn hoofd heeft, ook omdat stichtingen van politieke partijen anti-Joodse stichtingen zouden steunen. “Openlijke vijandigheid tegen Joden heeft in Duitsland weer een bühne. Het komt van links en van de islam.” Voorzitter Claudia Roth (die Grünen) wees Braun erop dat hij termen van Joseph Goebbels gebruikte.

Categorie:

Home » Nieuws » Duitse Bondsdag: BDS is een antisemitische beweging, geen geld meer