Nederland wint Eurovisie Songfestival 2019 in Tel Aviv

Duncan
AVROTROS

Nederland heeft het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv gewonnen. Zanger Duncan Laurence was met zijn song ‘Arcade’ de beste. Na een volmaakt optreden eindigde hij op de derde plaats bij de stemmen van de jury. Maar het publiek, de televoters, gaven Nederland genoeg punten om uiteindelijk als eerste te eindigen. Ruim 44 jaar na de laatste overwinning van Teach In – ‘Ding-a-dong’ in 1975 – is ons land opnieuw Eurovisie-kampioen. Duncan kreeg ook twaalf punten van de Israëlische jury. Het festival komt volgend jaar naar Nederland en zal naar verwachting twintig miljoen euro kosten.

Perfect optreden
Aan het festival deden dit jaar 41 landen mee, waarvan er 26 in de finale stonden. Duncan kwam vrij eenvoudig door de tweede halve finale van donderdag, waarna hij zaterdagavond mocht optreden in de finale. Nederland was als twaalfde aan de beurt. In tegenstelling tot in de halve finale was het optreden van de zanger perfect, aldus kenners. Voorafgaand aan de Nederlandse bijdrage waren Zweden en Noord-Macedonië al op het podium gekomen. Die landen zouden later tijdens de puntentelling zijn grootste concurrenten blijken. Beide songs blonken uit in goede zang en originaliteit.

Twaalf punten van Israël
Nadat Spanje als laatste in de rij had opgetreden mocht het Europese publiek stemmen. De vakjury’s hadden hun stem al gegeven. Er volgde een optreden van Madonna waarbij twee dansers een Israëlische en Palestijnse vlag op hun rug hadden. Tijdens de puntentelling werden de stemmen van de jury’s als eerste gegeven. Nederland ging toen lange tijd niet aan kop. Er kwamen wel twaalf punten van onder meer Israël, Letland, Litouwen, Portugal en Frankrijk, maar van buurlanden zoals België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk kreeg Duncan juist veel minder punten. Uiteindelijk stond Nederland op de derde plek, achter Zweden en Noord-Macedonië. Het was het televotende publiek dat vervolgens 261 punten aan Duncan gaf, waardoor hij er alsnog met de winst vandoor ging.

Betraande ogen
Duncan draagt zijn overwinning op aan ‘groot dromen en muziek eerst, altijd’. Later verklaarde hij: “Ik kan het niet geloven. Ik had zoiets van: weet je wat, het gaat om de muziek.” Hij was erg zenuwachtig tijdens de puntentelling, maar bleef ondanks alles rustig. “En nu ben ik totaal niet rustig meer.” Duncan dacht aan de overleden vriend waaraan ‘Arcade’ is opgedragen. “Alsjeblieft, pak die pen, gitaar op of neem het keyboard erbij, want het kan.” De zanger kreeg tranen in zijn ogen toen hij artistiek leider Ilse DeLange en zijn vrienden bedankte.

Festival in Nederland wordt duur
Volgend jaar wordt het Eurovisie Songfestival dus in Nederland gehouden. Het is onzeker op welke plek, maar kenners zeggen dat de Ziggo Dome in Amsterdam de meeste kans maakt op de organisatie. Andere locaties die worden genoemd zijn Ahoy in Rotterdam, het MECC in Maastricht of de Gelredome in Arnhem. De kosten van het festival zijn hoog. Zo gaf Azerbeidzjan in 2013 zeker 42 miljoen euro voor de organisatie uit en kostte het Zweden in 2016 vijftien miljoen euro. De Nederlandse gemeente die het evenement binnenhaalt zal ook veel geld kwijt zijn aan de beveiliging en logistiek. Experts gaan ervan uit dat de organisatie zeker twintig miljoen euro aan Nederlands belastinggeld zal kosten.

Pieken en dalen
De laatste overwinning van Nederland dateert uit 1975, toen Teach In op de bühne van Stockholm won met ‘Ding-a-dong’. Er volgden daarna 44 jaren met pieken en dalen. Van bijdrages die onderaan eindigden zoals Willeke Alberti (1994) en Mrs. Einstein (1997) tot artiesten die in de top-10 kwamen zoals Maggie McNeal (1981) en Gerard Joling (1988). In de jaren 2000 verzandde Nederland in de onderste regionen, onder meer omdat de televoters in Midden- en Oost-Europese landen vooral op elkaar stemden. Tegelijkertijd zaten er volgens experts ook zwakke inzendingen bij zoals Sieneke (2010) en Joan Franka (2012). De ommekeer kwam met de bijdrage van Anouk, die met de eigentijdse song ‘Birds’ in 2013 in de top-10 eindigde. Daarna deed Nederland het weer goed, onder andere met een tweede plaats voor de Common Linnets in 2014.

Talent uit Spijkenisse
Duncan Laurence – alias De Moor – kwam op 11 april 1994 ter wereld het dorp Spijkenisse. In 2012 haalde hij voor het eerst de publiciteit door de lokale talentenjacht Brielle’s got Talent te winnen. Hierdoor mocht hij een dag in de studio muziek opnemen met producer Emanuel Platino. De twee hielden het niet bij één dag in de studio en namen meer werk op. De Moor deed in 2014 mee aan het vijfde seizoen van het RTL 4-programma The voice of Holland. Hij kwam in het programma door de ‘Blind Auditions’ met het nummer Sing van Ed Sheeran. Hij sloot zich aan bij het team van Ilse DeLange en bereikte de halve finale.

Arcade
De Moor studeerde in 2017 af aan de Rockacademie. Hij ontwikkelde zich daar als zanger, songwriter en producer en deed tijdens zijn studie ervaring op in onder meer Londen en Stockholm. Hij geeft zangles in Tilburg en Amsterdam en coacht ook songwriting. Hij werd gevraagd door omroep AVROTROS om deel te nemen aan het Eurovisie Songfestival van 2019 in Israël, waar hij na een interne voorselectie met de song ‘Arcade’ naartoe ging. ‘Arcade’ is een liefdeslied over hoop en hoe mensen in het leven kunnen vinden wat ze zoeken. Laurence ondersteunde de ballade met een sobere act waarbij hij alleen op het podium achter zijn piano zat.

Koningspaar trots
Nog in de nacht van de overwinning volgde een tweet van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het paar is trots op Duncan Laurence, zo stond erin. ‘Duncan’s song is a winning game! Wij zijn trots op Duncan Laurence die Europa met muzikale klasse heeft veroverd, Nederland voor het eerst in 44 jaar weer winst heeft bezorgd en het Songfestival volgend jaar naar Nederland haalt!’ aldus de koning en koningin. Het is nog onduidelijk of Laurence eenmaal terug in Nederland op audiëntie mag komen bij het staatshoofd. Ook laat de RVD nog niet weten of Willem-Alexander volgend jaar het Songfestival in Nederland zal bijwonen.

Bekijk hier de persconferentie die Duncan Laurence na zijn overwinning gaf:

Israëlische zanger onderaan
In de afgelopen weken liet gastland Israël zien dat het in staat was om opnieuw een smetteloze show en zeer veilige organisatie op poten te zetten. De spanningen rond de Gazastrook van nog geen twee weken geleden, leken deze week en op zaterdag kompleet vergeten. De gelikte show liep op rolletjes en kon slechts op één politiek incidentje rekenen: de IJslandse band liet aan het einde van de puntentelling Palestijnse voetbalsjaaltjes zien. Het kwam hen op hoon van het publiek te staan. Tijdens de show kon de Israëlische zanger Kobi Marimi de vakjury’s en het Europese publiek niet overtuigen. Met zijn nummer ‘Home’ eindigde hij op de 23ste plaats met 47 punten. Israël kon het kunstje van 1979 – in eigen land winnen – dus niet herhalen. Niettemin heeft het land een grote prestatie geleverd en een positief visitekaartje aan de wereld afgegeven.

Categorie: |

Home » Nieuws » Nederland wint Eurovisie Songfestival 2019 in Tel Aviv