Oosthuizers krijgen Yad Vashem-prijs

Yad Vashem-prijs
Ushmm

Twee inwoners van het Noord-Hollandse dorp Oosthuizen hebben postuum de Yad Vashemprijs gekregen. Het gaat om dominiee Klaas Abe Schipper en schrijfser Johanna Schipper, die in de Tweede Wereldoorlog in de pastorie onderdak boden aan tientallen Joodse onderduikers. Maandag kregen ze daarom elk een Yad Vashem-onderscheiding. De nabestaanden kregen de prijs uit handen van de Israelische ambassadeur Haim Divon.

Nabestaande en zoon Kristofer Schipper groeide in de oorlog op in het pand. “Ik weet nog heel goed dat mijn moeder zei: ik moet je nu iets vertellen. Als je thuiskomt wonen er mensen bij ons op zolder en dat mag je aan niemand vertellen,” zegt Schipper nu. Er waren op zolder kleine kamers met bedsteden, waar de Joden in het geheim verbleven. Kleindochter Maya Schipper nam de onderscheiding maandag in ontvangst. “Mijn grootouders hebben hun leven op het spel gezet om joden te redden. Met z’n tweeën hebben ze heel veel mensen gered”, aldus de jonge Schipper.

Rechtvaardige onder de Volkeren is een uit de Talmoed afkomstige eretitel, die door Israël wordt gegeven aan niet-Joden die Joden in de oorlog hebben helpen onderduiken, ontkomen en overleven. De titel word ook wel Yad Vasjem-onderscheiding voor hulp aan Joden genoemd. De decorandus ontvangt een medaille en een oorkonde met de vermelding van zijn of haar naam. Verder wordt de naam in Jeruzalem in een muur gebeiteld, in een park gewijd aan de Rechtvaardige onder de Volkeren. Sinds 1953 zijn er meer dan 22.000 mensen onderscheiden.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Oosthuizers krijgen Yad Vashem-prijs