Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Vondst bevestigt geschiedschrijving Josephus

Nieuwe vondsten in een straat uit de oudheid bevestigen het verslag van de historicus Josephus – eerste eeuw van de christelijke jaartelling – over het verslaan van Joodse rebellen in het jaar 70.

Resten van wapens die werden gebruikt door Romeinse legionairs en wanhopige Joodse rebellen in Jeruzalem werden afgelopen donderdag voor het eerst tentoongesteld. Archeologen legden een verband tussen de laatste gevechten voor de val van Jeruzalem tweeduizend jaar geleden met de festiviteiten rond de vijftigste verjaardag van de hereniging van Jeruzalem na de Zesdaagse Oorlog in 1967.

Volgens de Israëlische Oudheden Autoriteit wordt het verslag van de val van Jeruzalem door de Romeins-Joodse historicus Josephus bevestigd door voorwerpen, waaronder wapens, die in een straat uit de oudheid zijn gevonden. De straat liep vanaf de stadspoort en de Vijver van Siloam naar de Tempel.

“De volgende dag, nadat de Romeinen de boeven hadden verjaagd uit de stad, staken zij alles in brand tot aan Siloam,” schrijft Josephus in ‘De Joodse Oorlogen’.

Archeologen vonden onder andere stenen werpkogels die door de Romeinen met katapults werden afgeschoten en pijlpunten die werden gebruikt door Joodse rebellen tijdens de strijd om de stad in het jaar 70.

In een verklaring zeiden de coördinatoren van de opgravingen, Nachsjon Szanton en Moran Hagbi: “De beschrijving door Josephus van de strijd in de benedenstad is voor het eerst geconfronteerd met bewijs dat in het veld is gevonden, duidelijk en beklemmend.”

De opgravingen onder de straat gaan voorlopig door en worden gefinancierd door Elad – een rechtse stichting met als belangrijkste project het archeologische park Stad van David, net buiten de muren van de Oude Stad. Tot nu toe hebben de archeologen honderd meter van de straat, die geplaveid is met grote stenen tegels, onderzocht. Onderzoek wijst erop dat de straat is aangelegd na de heerschappij van Koning Herodes en mogelijk tijdens de ambtstermijn van Pontius Pilatus, de Romeinse gouverneur die Jezus ter dood veroordeelde.

Yuval Baruch, districtsarcheoloog van de Israëlische Oudheden Autoriteit, vertelt dat het doel is om in de komende vijf jaar de gehele straat op te graven. De opgravingen begonnen vier jaar geleden en waren een vervolg op eerdere opgravingen die decennia geleden werden ondernomen door Amerikaanse en Europese onderzoekers.

 

  

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X